We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Да доживеем до другия Великден

3 0 1
06.04.2020

Какво да направим всички заедно,

за да не стане твърде късно и

за да оцелеем в историческия

водовъртеж на света

Исторически водовъртеж за човечеството и света. Така нарече сегашната ситуация с пандемията от коронавируса нашумелият тези дни израелски философ Ювал Ноа Харари, професор в университета в Йерусалим.

Мнозина днес се питат какво се случва и дали опустелите градове в Европа и Америка, препълнените болници с умиращи и бедстващи хора не са част от някакъв пъклен сценарий.

Други търсят авторите на този сценарий, приписват какви ли не чудовищни замисли на така нареченото световно правителство.

Дявол знае какъв е този толкова опасен и смъртоносен вирус и защо светът в своя ХХI век е на колене. Защо вече четвърти месец медици и учени не могат да го разгадят и да го преборят, защо все още не се знае какви ще са истинските последствия за преболедувалите - ще имат ли сериозни поражения за здравето, или след месец-два ще се изправят отново на крака?

Докато учените и изследователите търсят отговори, милиони лекари, медицински сестри, лаборанти в Европа и Америка, в Азия и Австралия се срещат лице в лице с ужаса и пораженията от заразата.

Какво правим ние в България? Общо взето държавата се взе в ръце много бързо и реагира повече от адекватно, като обяви извънредно положение и наложи карантина, за да се ограничат щетите за здравето на хората.

И докато хората разбираемо трудно се приспособяват към новите правила за социална дистанция, притесняват се за здравето на близките си, за работното си място, за доходите на семейството и дали ще свързват двата края в следващите месеци и години, в България тръгна дискусия: да има ли карантина, или да пуснат всички на улицата и който оцелее, да оцелее.

И вместо да се........

© 24 Часа