We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Проф. Николай Витанов: Ако не пробием карантината, до 3 месеца ще си отдъхнем

3 0 52
20.03.2020

- В България бяха взети мерки още преди да

бъде изтървана ситуацията, дори и в

Китай закъсняха с тях

- Затова сега времето работи за нас и броят на

заболелите нараства бавно, а не така бързо,

както в Италия

- Правителството и националният щаб се справят

изключително добре. Трудно е да си

представим по-добро справяне със

ситуацията от това, което е в момента, казва математикът

- Проф. Витанов, вие ръководите екип от математици, които правят математически модели за разпространението на коронавируса в България. Това е една приятна изненада, че правителството и Националният оперативен щаб са стъпили на твърда почва, като са потърсили водещи учени да помагат в извънредната ситуация. От колко време следите процесите в България и Европа и на каква база направихте тази оптимистична прогноза, че може да не се стигне до италианския сценарий, ако се спазва карантината?

- Ситуацията следя от самото начало - знаете, че имам професионален интерес от над 20 г. Бях в Германия, когато хванаха първите случаи на заразени с коронавирус там, преживях германския оптимизъм, който полека започва да става песимизъм, но се прибрах навреме тук. Помислих, че щом там нараства броят на заразените, рано или късно заразата ще започне да поваля хора и у нас. Следя нещата от самото начало - първо от чисто любопитство започнах да прилагам известните ми математически модели. Оказа се, че някои от тях работят доста добре и с тях си позволих да направя прогноза. Която се потвърди в доста добра степен. Уведомих началниците от БАН и дойде тази покана от Националния оперативен щаб да работим за него.

- Нали науката трябва да е в полза на прогреса?

- Да, имам знания и опит в тези неща, да помогна на отечеството и аз с нещо.

- Та как преценихте, че може да си поемем въздух до 3 месеца?

- Много не искам да говоря за това - но с няколко думи ето картината: при италианския сценарий нещата бяха изтървани вероятно защото Италия е силно туристическа страна. Може би на няколко места са се появили огнища на зараза - там има класически сценарий на развитие на епидемия с експоненциално начално нарастване на броя на заболелитие, след което правителството взема мерки и броят им по някое време започна да намалява. Пораженията са доста големи както за хората, така и за икономиката.

Основата на моя по-голям оптимизъм за България е, че у нас бяха взети мерки още преди да бъде изтървана ситуацията, в резултат на което при нас се наблюдава едно много по-бавно увеличаване на броя на заразените и това бавно увеличаване напълно съответства на онова, което очакваме на основата на математическите модели. Това показва, че мерките работят и в момента времето работи за нас - общо взето, тази епидемия си има някаква собствена времева стъпка и за различните процеси единицата за време е различна, но в борбата с нея ние трябва да заложим на това, че времето работи за нас в смисъл, че благодарение на мерките броят на заболелите нараства бавно, а не така бързо, както в Италия.

Ако ние успеем да задържим така ситуацията достатъчно дълго време, има няколко фактора, които влияят върху развитието на броя на заразените във времето. Същественият фактор в момента е коефициентът на нарастване на популацията на заразените. Този коефициент би могъл да намалява бавно с времето и точно това се случва в нашата страна в момента и точно поради това броят на заразените не нараства експоненциално, а по друг начин. Но всичко е следствие на навременните мерки, които бяха........

© 24 Часа