We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Мерките осигуряват само помощно дишане за икономиката, работим с хоризонт от 3 месеца напред

2 0 6
18.03.2020

Ако бяхме в еврозоната, сега щяхме да се къпем в пари, казва изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

България може да произвежда до 600 хиляди тона спирт месечно

Не мога да отрека, че има чуваемост

Чрез европейски фондове или с бюджетни средства да се правят медийни кампании - обществото има нужда от проверена информация

- Господин Иванов, има ли капацитет България да произвежда достатъчно дезинфекционни препарати след ограниченията за износ, които наложиха много държави?

- Има, разбира се. У нас има две големи мощности за производство на спирт. За да се започне производство в големи количества обаче, е нужно да се преразгледа акцизът върху спирта. КРИБ вече разговаря по този въпрос с финансовия министър и имаме уверението, че ще се направят определени стъпки в тази посока.

Изобщо не става въпрос за премахване или редуциране на акциза върху целия спирт, а само върху онези негови разновидности, които служат за основа на дезинфекционните гелове, като например изопропанола. Нашите мощности могат да осигурят до 600 хиляди тона на месец, тъй като има недостиг в световен мащаб.

Ако мярката с акциза стане, това ще понижи производствената цена на готовия продукт – дезинфекционния гел, за да не го купуват хората на тези безбожни цени, за които чувам.

Този продукт, който е производен на спирта, не служи за нищо друго освен за гел, от него не може да се прави алкохол, защото е разновидност на метиловия алкохол. Не става въпрос за етиловия спирт, от който се правят алкохолни напитки.

- Сред предложенията на КРИБ до правителството за спасяване на бизнеса има и изключително спешни, които засягат транспорта на стоки. Получихте ли уверение, че ще бъдат решени?

- Имаме такова искане – държавата да осигури възмездно дезинфектанти за водачите на тирове. Никой не иска нещо безплатно.

Получихме много оплаквания от транспортни фирми, че по границите спират камионите и питат шофьорите: имате ли средства за дезинфекция? Като нямаш, те спират. А те не могат да си купят, няма откъде дори храна и вода да си купят, затова искаме държавата спешно да им осигури поне дезинфектанти. Подчертавам – възмездно, не подарък.

- Има ли вече прогнози колко души в България ще бъдат засегнати от спиране на работата и ще се озоват на улицата, независимо дали временно, или постоянно?

- Много трудно може да се направят такива изчисления. Но от вчера знаем за едно голямо предприятие на чужд инвеститор, което е започнало процедура за уведомление за съкращения. Специално ги попитах дали мога да съобщя публично името на фирмата, но не желаят. Така или иначе, процедурата е задействана........

© 24 Часа