We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Чудодейни лекове и конспиративни теории за коронавируса заливат мрежата

3 0 0
26.02.2020

От чудодейни лекове до конспиративни теории - дезинформацията около новия коронавирус изобилства в дигиталните платформи, които не успяват да се справят и така кризи от този род улесняват разпространяването на фалшива информация.

Сусамово олио за имунитет, масови преселения на китайци, вирус, разработен в лаборатория в Ухан. . . фалшивите слухове, разпространявани в последните седмици в социалните мрежи нямат чет.

"Повечето автори и разпространители на тези лъжливи новини изобщо не се интересуват дали вярвате или не. Те просто използват тази епидемия като идеално средство за постигане на целите си, независимо дали става въпрос за правене на пари или за всяване на недоверие", отбелязва Карл Бергстром, преподавател във Вашингтонския университет в Сиатъл и специалист по дезинформацията в интернет.

Някои искат да продават нещо и се опитват да внушават например, че канабисът осигурява имунитет срещу вируса. Други се стремят да генерират голям брой гледания и кликове като източник на приходи от реклама.

"Освен това в действие са операции за отслабване на демокрациите и създаване на впечатлението, че човек не може да има доверие на никого",........

© 24 Часа