We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Газпром и политическите амбиции на Кремъл

4 0 5
26.02.2020

Развойната стратегия на Газпром, насочена към развитие на износа на всяка цена, фактически води към провал, написа в петък във Фейсбук бившият руски министър на икономиката Андрей Нечаев. По негови изчисления монополистът е похарчил над 30 милиарда долара само за газопроводи, осигуряващи доставки навън.

Газпром е руска транснационална енергийна компания, в която държавата има над 50-процентен дял. На Газпром се падат 12 процента от световния и 68 на сто от руския добив на газ. Компанията държи най-голямата газотранспортна система в света. Тя е на 17-а позиция в листата на най-едрите енергийни корпорации, публикувана от Ес енд Пи Глобал Платс (S&P Global Platts).

"Строежът на "Южен поток" през 2014 г. спря, щом стигна България, която се отказа от сътрудничеството с Русия след присъединяването на Крим - напомня Андрей Нечаев. - Строежът на "Турски поток" се сблъска с нежеланието на Турция да гради толкова мощен газопровод: Турция оряза двойно планираните мощности, но и останалото не влезе в работа. Турските потребители често предпочитат газ от Азербайджан или втечнен природен газ, доставят от цял свят. Затова........

© 24 Часа