We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Трета вълна на подмладяване в Азербайджан

7 0 1
25.02.2020

Половината от кандидатите за парламента в Баку бяха под 40 г., а над 90% - с висше образование. Преди това президентът Алиев смени и старата гвардия от администрацията и правителството

Двама от най-старите жители на планетата ще гласуват в тези избори - жена на 126 и мъж на 118 години. Когато Мазахир Панахов, председател на Централната избирателна комисия на Азербайджан, съобщи това на пресконференцията в хотел “Хилтън” в Баку в деня преди предсрочните парламентарни избори на 9 февруари, помислих, че не съм дочул или разбрал добре от превода в слушалките. После се оказа, че годините са точни - 126 и 118.

Азербайджанските столетници не са широко популярни по света просто защото не фигурират в списъците с рекорди на “Гинес”. А не фигурират, защото никога не са кандидатствали за тия списъци.

Помня, че и на предишните парламентарни избори в Азербайджан през 2015 г. имаше една 126-годишна гласоподавателка - Гезал Дадашева, чиито умилителни снимки с избирателната урна в леглото се появиха в медиите тогава.

Но

това, с което

последните

избори се оказаха

интересни, е

точно обратното -

не стареенето, а

подмладяването

Половината от кандидатите за депутати в Милли меджлис - азербайджанския парламент - са до 40-годишна възраст. Има и други интересни факти. Този път имаше и безпрецедентен интерес - броят на кандидатите, които се явиха за 125-те места в парламента, беше рекорден - 1314.

Може да се каже, че това е като при конкуренцията за........

© 24 Часа