We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

В Италия ако не те харесат, става страшно - викат и свиркат

7 0 10
06.02.2020

Напоследък в операта всичко минава за добро, казва световноизвестният български оперен певец Владимир Стоянов

Владимир Стоянов е един от най-добрите изпълнители на ролята на Риголето в света. Наскоро в Италия бе провъзгласен за Рицар на Верди - почетно звание, което се връчва за първи път на българин.

- Господин Стоянов, честита награда. Вие май сте първият неиталианец Рицар на Верди. Преди дни получихте от министъра на културата и “Златен век”. Какво е да си Рицар на Верди?

- Не съм първият неиталианец, а първият българин, който е носител на тази награда.

Тя се връчва всяка година от един клуб на 27-те в Парма. Всяка есен там се провежда фестивал на Вердиевите опери. Този клуб се състои от 27 човека, колкото са оперите на Верди, и от десетилетия раздава тези награди като признание за високи певчески постижения.

Има една идея, споделих я наскоро с акад. Пламен Карталов, дано не издавам някаква тайна, да се постави в София Вердиевата “Двамата фоскари”, която никога не е правена в България. Ако стане, ще дойдат няколко членове на този клуб и ще бъде много интересно. Ще хвърлим един мост между Парма и София.

Публиката там е изключително компетентна, а специално членовете на клуба са високоерудирани.

Аз често пея в Парма и почти всяка есен участвам на фестивала. Тези хора са следили внимателно кариерата ми. Мога да........

© 24 Часа