We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ако излезем на контрапротест за шофьорските курсове, какво ще решат министрите тогава?

4 0 0
21.01.2020

Има статистика, че 25% от инцидентите на пътя са на водачи с по-малко от 2 г. стаж, казва председателят на управителния съвет на Българско обединение на шофьорите Христо Радков

Още акценти

Случва се в автосервизи да карат клиента да подмени части, които не са за подмяна

Крадат катализаторите до 2010 г., защото в тях има платина, радий, германий. В новите няма толкова благородни метали

Ние сме против електронната система, но сме за увеличение на

часовете за кормуване

- Г-н Радков, имали ли сте проблеми при поправки на коли в автосервизите? Безконтролни ли са те?

- Постоянно имам случки. На мнение съм, че официалните представителства работят много скъпо, а влагат същите части, които ще ви ги вложат и в последния гаражен сервиз, защото произходът им е един и същ. При един случай при всяка смяна на масло на лизингова кола сменяха и една крушка на фара. Когато собственикът беше изплатил лизинга, направи последно обслужване и ги попита - защо винаги влизам с два светещи фара, а вие ми сменяте едната крушка. Механикът я погледна на светлината и каза - до 2-3 дни ще изгори. Викам - този човек трябва да пусне тото, ще познае и числата. В друг случай отидохме да направим диагностика на един хибрид в сервиз. Казаха, че между две клетки връзката е много слаба и самите клетки са пред умиране, вероятността е да изкара 1000 км и батерията ще е за смяна. И трябва да смени целия блок, който струва 8000 долара. Това беше преди 2 години и до ден днешен човекът си кара колата. Много пъти в официалните сервизи работят хора, които тепърва се учат. И дали нарочно, или заради недотам компетентност карат клиента да подмени части, които не са за подмяна. И оттам идва скъпото обслужване в тези сервизи.

- Бихте ли структурирали от вашия опит проблеми с автосервизите.

- С официалните вносители проблемът е, че в тях работят много хори, които все още се обучават. В момента, в който някой се обучи, отива и си прави частен сервиз. Там спазват всички наредби на Инспекцията по труда, а в малките сервизи се работи полулегално, но в повечето случаи от моята практика с по-добро качество. Но лизинговите коли не могат да бъдат обслужвани на друго място освен при официалния вносител.

- А това с разкостването на коли, крадени части, ментета. Нали това беше един от мотивите да влязат в регистрационен режим в проектозакона за пътните превозни средства, който се загуби, както и да се доказва произходът на частите?

- Отдавна се въведе изискването, когато се продава едрогарабитна част или с номер на нея, примерно двигател, то да се продава с документ за бракувана кола в България или в друга страна. Когато отидете да си купите двигател втора употреба, ще ви издадат документ, че са бракували авгомобила “Х” и номерът на двигателят е на този, който ви продават. Така че бумът с крадените части, който беше през 90-те години и малко след 2000 г., доста отдавна утихна. Това че се крадат навигации, мултимедии или някои такива компоненти, които са бързо продаваеми, има го и ще го има винаги. При частите не може да се докаже коя е менте и коя не е. Да, има едни много гадни ментета, които си личат отвсякъде, но не говорим за тях. Самите официални производители имат заводи в Китай.

- Това, че една част произведена в Китай, но в завод на европейски производител, не означава, че тя е менте. Тя не е ли оригинал?

- Някои от тези производители много отдавна изградиха заводи в Китай и там се произвежда всичко. Понякога до него има завод, който произвежда части, на които не пише марката на производителя, а нещо на китайски, но качеството им е много сходно. Затова трудно можем да кажем кое е реалното менте и кое оригиналът.........

© 24 Часа