We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кирил Петков: Има много умни българи. Да не им пречим да станат и богати

2 0 0
17.12.2019

Замогва се българската диаспора в чужбина - наш сънародник от Бостън продаде IT фирмата си за 960 милиона долара, казва визионерът Кирил Петков, участник в проекта на "24 часа" "Новите 30 години"

- Един ерудиран експерт попита преди време: Добре де, като сме толкова умни, защо сме бедни? Вие как ще отговорите на такъв въпрос, г-н Петков?

- Имам чувството, че сме умни на индивидуално ниво, но не отборно и координирано. А за да си богат, все повече трябва да си партнираш и не можеш да го направиш сам. Абсолютно целият ни потенциал е налице, за да бъдем и богати, само че трябва да има правила, които всички спазваме, да си имаме доверие и да координираме успешните ни конкурентни предимства, за да се превърнат те в някакъв тип богатство. В момента реално всеки е малко за себе си, няма доверие в системата и не се стига до по-мащабни проекти. Ето в информационните технологии хората започват да стават богати - защото се координират и са сравнително независими. Давам пример с фирма като “Телерик” (българска софтуерна компания, създадена и развита от български предприемачи, която бе продадена за 263 млн. долара през 2014 г. - б.р.) - излязоха с над 250 милиона долара, а това си е вече богатство...

Надявам се да има все повече такива примери, за да се натрупа достатъчно маса от този тип успехи, така че да променяме системата и по-нормални хора да участват в това забогатяване.

- Вие неведнъж сте призовавали да се обединят мозъците на България. Как може да стане това?

- Първото е да не се спират мозъците на България - да не им се пречи. Имаме страшно много умни хора в науката, образованието, в индустрията, но понякога им е трудно да вземат превес, особено когато са по-млади. Системата сега не дава предимство на най-умните, а на най-добре свързаните или на хора, които успяват най-добре политически да се позиционират.

Ако на хора като нашата колежка Росица Тропчева (33-годишна, биотехнолог, ръководител на биотехнологичната лаборатория към Центъра за иновации в природните науки, за чието създаване Кирил Петков дава не само инициативата, но и лични 500 000 лева. Такива центрове има само три в света - в “Харвард”, “Станфорд” и София) им се даде възможност да напредват в университета по-бързо, ако други такива хора и в БАН, и в научните среди имат подобен шанс, те ще координират работата си с фирми и ще правят приложими иновации, за да ставаме по-богати. Но все още не им се дава достъп до значителен ресурс, системата не позволява толкова бързо да напредваш само защото си умен и можещ. Ще дам пример с “Харвард” - там, ако не вкарваш частни пари в науката, ако нямаш публикации и студентите не те оценяват като много добър преподавател, не можеш да останеш на работа. Ако тук се въведе подобно правило, системата ще позволи на по-умните да се реализират по-добре.

- Да си припомним мрачния прабългарски обичай да се бесят онези, които се извисяват с качествата си над другите, уж че Тангра ги искал до себе си...

- Е, затова казвам, че ако спрем “да бесим по-високите”, може би ще ни се качи средният ръст като умения и способности. Много бързо може да се променят нещата, ако например съдебната система стане такава, че човек да разчита на някаква справедливост, това ще ни донесе първата стъпка за тази промяна. Правилата ни не са толкова лоши, но те трябва да се следват, трябва да има страх, че ако не ги спазваш, няма да успееш - тогава нещата ще започнат да се променят. А сега е по-скоро обратното - ако не следваш правилата, напредваш по-бързо.

- Вие направихте Харвардските курсове в Софийския университет, плащате заедно с ваши колеги и приятели, така че студентите да учат безплатно в тях. И какво успяхте да промените?

- Вече имаме над 600........

© 24 Часа