We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Томислав Дончев: След вота наесен трябва да обсъдим общинска надбавка върху данъка на доходите

6 0 0
16.07.2019

Така ще им дадем средства да финансират развитието си, казва вицепремиерът

Има общини, които дори не могат да си назначат главен архитект

Служители посрещнаха реформата с “Така е било, така ще бъде. Тези какво си мислят?”

- Г-н Дончев, не ви ли шокираха резултатите от проверката на тайните клиенти в администрацията? Шестчасови опашки вече е прекалено.

- Опашките в КАТ са стара болка и обяснението на МВР е, че има моменти с взривна натовареност. Но това не е достатъчно, трябва да се вземат радикални мерки. Доколкото разбрах след проверките на тайните клиенти и писмата, които разпратих, вътрешният министър се е заел сериозно.

- Ще продължат ли тези проверки, или всичко беше за веднъж?

- С екипа ми правим куп неща - променяме закони, отпадат удостоверителни документи, съкращаваме режими и т.н. В реалността обаче се оказва, че нещата изглеждат малко по-различно. Има случаи, в които администрацията не изпълнява закона, не се спазват правилата за добро обслужване. Срещу това ние имаме две форми за обратна връзка от гражданите и бизнеса - сигналите на специалния имейл и тайните клиенти. Вторият инструмент е проактивен, защото гражданинът може и да ни напише сигнал, може и да не ни напише. Заради това е задължително да увеличим мащабите на тайните клиенти и да си гарантираме, че имаме достатъчно жива сила, която да влиза навсякъде на проверки. Така служителите никога няма да са сигурни дали не са проверявани в момента. Но нито външни консултанти, нито само служители от Министерския съвет могат да ни гарантират тези мащаби. Заради това първо помолихме всички работодателски организации да се включат в проверките “Таен клиент”. Фирмите ползват реални услуги и техните проверки ще са много полезни, защото работят с реални казуси. Вторият подход е държавни служители от едни администрации да бъдат обучени и пращани в други населени места като тайни клиенти.

- Как си обяснявате, че служители от администрацията не познават законите и заради това не ги изпълняват?

- Ако трябва да съм откровен, няма такава ситуация, в която служители да не знаят за промените. Много е лошо, когато си правил едно нещо 20 г. по един начин и сега да трябва да го правиш по друг. Имаме дори засечени реплики от служители в администрацията: “Така е било, така ще продължи да бъде. Тези какво си мислят?”. Това е изконната съпротива срещу промените.

- Една от мерките да няма такива индивидуални случаи беше създаването на комплексни центрове, където човек отива и заявява на едно място всякакви услуги, вместо да се разхожда от администрация на администрация.

- Много общини направиха такива центрове и те работят, както трябва. Но съвместяването на няколко администрации в един център хич не е лесна задача. Друг въпрос е комплексното административно обслужване, при което гражданинът отива само в една администрация, а тя служебно си събира информация от другите. По отношение на това няма спор и трябва да го въвеждаме за колкото се може повече услуги. Но нарочни центрове за услуги е трудно да бъдат създадени, а и ще стане безсмислено при напредване на електронното управление.

- Да, но........

© 24 Часа