We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Загубите за “Боинг” едва ли ще донесат печалби за “Еърбъс”. Русия се точи на дял от пазара

3 0 26
21.03.2019

Самолетните билети поскъпват, ако 737 Макс остане дълго на земята

С над 340 убити пътници и екипаж за по-малко от 6 месеца двете катастрофи с най-продавания модел пътнически самолет на “Боинг” остават тъжен епизод в историята на въздушния транспорт. Последиците от трагедиите и заземяването на модел 737 Макс ще струват скъпо на американската корпорация, щом се стигне до поемането на отговорност и изплащане на компенсации.

Самолетната индустрия в света е доминирана от два авиогиганта. Високата доходност и ресурсите на “Боинг” изключват сериозна заплаха за нейното бъдеще. Загубите, които все пак ще претърпи, не означават обаче непременно печалба за европейския конкурент “Еърбъс”. И докато в сметките влизат двата гиганта, нов играч от Русия се надява да получи парче от пазара.

Колко важен

е 737 Макс

за “Боинг”?

Моделът бе модернизиран до основи и сега представлява най-новият член на семейството “Боинг 737”, съдържащо до момента 4 модела - “Боинг 737”, “Боинг 737 Класик”, “Боинг 737 Некст дженерейшън” и злополучния “Боинг 737 Макс”. Последният успя да стане най-успешната машина в историята на корпорацията, замислена и промотирана като самолет с по-ефективни двигатели, подобрена аеродинамика и модификации на корпуса. Новата серия получи сертификат от FAA (американската Федерална авиационна администрация) на 8 март 2017 г. С все по-тъмните облаци, които надвисват над самолета, лицензът на модела ще бъде преразгледан. Около 370 машини от модела летят из небето по целия свят, а списъкът с поръчки включва още около 5000. Всеки клиент

брои по около

$ 45-50 млн.

на самолет,

следователно корпорацията няма да се откаже с лека ръка от него, посочва Би Би Си. Дори при самото поръчване “Боинг” генерира приходи, като изисква депозит от авиокомпаниите. Някои клиенти обаче вече се заканиха да анулират поръчките си.

Авиокомпания “Гаруда Индонезия” например заяви, че може да отмени своята поръчка на 20 самолета, а виетнамският превозвач “ВиетДжет” заяви, че плащането на скорошната му поръчка в размер на $ 25 млрд. ще зависи от резултатите от разследването. “Кения еъруейс” също обмисля възможността да се пренасочи към използване на самолети на главния конкурент на американската корпорация - европейската “Еърбъс”.

Конкуренцията между двата най-големи производителя винаги е била силна. Модел А320 Нео на “Еърбъс” е прекият конкурент на “Боинг 737 Макс”.

Преходът от един производител........

© 24 Часа