We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Цветан Цанев: Няма “венецуелска сага”, парите са минали през филтъра на няколко европейски институции

4 1 18
21.03.2019

Пускат за мен стари небивалици, подсолени с малко нови измишльотини

Във вчерашния брой публикувахме първата част от интервюто с адвоката Цветан Цанев, което ни предостави Маргарита Михнева. То е взето преди седмица и е публикувано в сайтовете Belgium24.be и euroobserver.gr.

Цанев живее в Швейцария. Името му нашумя на 13 февруари 2019 г., когато след среща на министър-председателя Бойко Борисов с американския посланик Ерик Рубин бе съобщено, че десетки милиони евро на държавната петролна компания на Венецуела са постъпили в доверителна сметка, открита от адвокат Цанев в Инвестбанк. Оттам парите били прехвърляни в други сметки като плащания по различни сделки.

- Цветане, а защо според теб се говори за незаконно изтичане на парите на венецуелския народ през България? От цитирания текст на закона и твоите обяснения излиза, че самите проверки са нелегитимни, а парите по сметките на Инвестбанк са парите на самия венецуелски народ.

- Смея да твърдя, че “венецуелска сага” няма поради липсата на закононарушение. Нито една страна, взела директно или индиректно участие в тези финансови операции, не е действала неправомерно или пък е допуснала пропуск. Оригиналният финансов ресурс на трансакциите са милиардни еврови суми, собственост на венецуелската държава в лицето на националната ѝ банка. Тези финансови средства се концентрират в европейски, азиатски, руски, китайски или дори американски банки в евро по кореспондентски сметки на венецуелските държавни банки.

Причината е,

че от 2017 г.

Венецуела не

ползва щатския

долар

като обменна единица за реализацията на своя външнотърговски валутен и стоков обмен. Съмнения за легитимността на произхода на средствата от международните банкови институции, съхраняващи и управляващи този ресурс, не може и да има. Да се твърди впоследствие, че са приели милиардния ресурс, без да забележат неговата неправомерност, би било просто несериозно, да не кажа смешно. Място за нарушения на банковото законодателство, съмнения за неспазване или заобикаляне на мерките за пране на пари също не може да има, защото венецуелските финансови ресурси

са били

съхранявани и

управлявани

по сметки на

най-ерудирани

европейски и

световни банкови

институции

от години, известни със своята фанатичност при спазване на банковите регулации. Самите венецуелски банки стриктно следват тези правила и са сертифицирани и приети от международната банкова общност като напълно съвместими с изискванията на нормите на прилаганите мерки за противодействие на изпирането на пари. Нито венецуелската държава, нито нейните банки, нито предоставените от тях средства не са били и не са сега обект на интернационални, европейски, американски или други санкции или рестрикции. Дори споменаваната в пресата Държавна нефтена компания на Венецуела (PdVSA) едва през януари 2019 г. бе подложена на санкциониране, при това не да извършва, а да получава плащания. И пак напомням, наложените санкции касаят само субекти на американската юрисдикция. Основният източник на приходи за........

© 24 Часа