We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Цветан Цанев: От лукавата дейност с каптагона в хазната на България са влизали, а не са излизали милиарди долари

4 1 19
20.03.2019

Известната разследваща журналистка Маргарита Михнева предостави на “24 часа” интервю с адвоката Цветан Цанев. То е взето преди седмица и е публикувано в сайтовете Belgium24.be и euroobserver.gr., преведено е също в Русия и Гърция.

Името на Цанев, който живее в Швейцария, нашумя на 13 февруари 2019 г., когато след среща на министър-председателя Бойко Борисов с американския посланик Ерик Рубин бе съобщено, че десетки милиони евро на държавната петролна компания на Венецуела са постъпили в доверителна сметка, открита от адвокат Цанев в Инвестбанк. Оттам парите били прехвърляни в други сметки като плащания по различни сделки.

Цанев и Михнева се познават от деца. През 1990 г. тя прави интервю с него за т. нар. каптагонова афера. Днес журналистката прекарва половината от времето си в Швейцария, където живее дъщеря ѝ.

“Пенсионерка съм с 200 лв. и съм на издръжка на дъщеря си”, обясни Михнева, която е една от първите разследващи журналисти у нас.

Делото за незаконно производство и търговия с каптагон бе образувано в Главна прокуратура през 1991 г. и дадено на военната прокуратура и следствие. 21 души са разследвани, сред тях бившият външнотърговски министър Христо Христов, шефове на управления в Държавна сигурност, директори на търговски фирми. В показания по делото Цветан Цанев се споменава като един от основните играчи в търговията с каптагон.

През 1993 г. делото е прекратено от военния прокурор Митьо Марков. Никой не е даден на съд. Мотивът на обвинението е, че към онзи момент каптагонът се води психотропно, а не наркотично вещество и не се преследва от Наказателния кодекс.

Още акценти от интервюто на МАРГАРИТА МИХНЕВА:

По случая с паричния поток от Венецуела действията ми са били напълно законни

Никога и по никакъв начин не съм участвал в изготвяне, придобиване, държане, превозване или пренасяне на каптагон, предназначен за продажба или друго предназначение

Опазването на професионалната тайна е основно задължение на адвоката без ограничение във времето, което се отнася в особено висока степен и към акумулираната, доверителна информация по специалните, клиентски банкови сметки

Когато едно журналистическо разследване е “осмислено” от политически поръчки, то се превръща във фалшиви новини

При обвинителния акт за каптагона никой не обърна внимание, че обвиняемите не бяха консумирали състав от тогава действащия Наказателен кодекс

Не виждам причина да се оправдавам, разкайвам или спотайвам

Фирмата, носител на патента за каптагон, никога не е потърсила възмездие за нарушени авторски права

- Здравей! Преди около 30 години се видяхме с теб в Хамбург, правих журналистическо разследване за моето предаване “Конфликти”. Помниш ли? Бях командирована от Асен Агов- тогавашния директор на БНТ.

- Да, много добре си спомням, но предаването така и не можах да видя.

- Една закъсняла среща след години… Искаш ли да продължим това интервю - имаме повод, името ти нашумя в последните дни в........

© 24 Часа