We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

7 0 2
18.01.2019

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом".

Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

В неделя, в разгара на най-продължителната в историята парализа на кабинета, се навършват две години, откакто 72-годишният бизнесмен с прочутата си червена вратовръзка се настани в Белия дом.

Демонстрирайки нежелание да спазва условностите и стремеж към провокативност, той погази правила и обичаи, разтърси институциите и разклати съюзите, сключени от Америка.

В средата на хаотичния му мандат се налага една констатация: бившият водещ на телевизионно риалити шоу, страстен зрител на "Фокс нюз" и преследвач на "безчестните" медии е останал верен на себе си и непроменен от президентския пост.

Понесени във вихрушка от туитове, изпъстрени с печатни и правописни грешки, подигравателни прякори и приблизителни оценки, американците - ентусиазирани, обезсърчени или ужасени -, гледат невиждания досега спектакъл на един президент, останал кажи-речи сам на сцената: дотам е отблъснал всички от себе си.

"Шоуто се нарича "Тръмп" и се играе със спуснати щори отвсякъде. Забавлява ме да го играя, ще се забавлявам и занапред." Тази фраза от интервю на търговеца с недвижими имоти за сп. "Плейбой" от 1990 г. сякаш е изречена вчера.

Нито величествената атмосфера в Овалния кабинет, изпълнен с история, нито портретите на предшествениците му из коридорите на Белия дом не са променили нюйоркския предприемач, дебаркирал с гръм и трясък в столицата, за да поеме юздите на страната.

Решително скъсал с всички, заемали преди него престижното "Западно крило", 45-ят президент на САЩ, обиждал съдии и подиграл се с бивш военнопленник, наложи такъв ритъм, в който вече нищо - или почти нищо, не ни изненадва.

Какво толкова, че вярната му съветничка Келиан Конуей измисли странната концепция за "алтернативни факти"? Избухналата полемика тутакси бе засенчена от друга, също тъй ефектна.

Прямота

Феновете му ръкопляскат с все сила, като........

© 24 Часа