We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

6 0 93
18.01.2019

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД.

Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.

Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км.

Отделените 1,35 млрд. лв. ще бъдат изхарчени прозрачно.

- Кога ще започнете да строите новия участък от магистрала “Хемус”?

- В договора, който разписахме, има определени срокове, но те започват да текат, след като има строително разрешение. Очакваме строително разрешение от страна на МРРБ, като това би трябвало да се случи в най-кратък срок. Възможно е до края на годината да започне строителството, дори и по-рано, не искам да се ангажирам с определен срок, но ще приключим до края на 2022 г.

- Строителството ще бъде ли разделено на лотове? Например да започне едновременно от Боаза и от Велико Търново, за да се работи по-бързо?

- Все още се прави анализ на целия проект, но идеята е там, където има готовност, да се започне веднага, за да се спазят сроковете. В момента сме в етап на напасване, за да видим какви са възможностите. Строежът е свързан и с достъп до определените лотове. Опитваме се да избегнем това, че ако трябва да засилим един, да спрем изграждането на друг.

- Терените отчуждени ли са? Средствата за отчуждение предвидени ли са във вече гласуваните от правителството 1,35 млрд. лева?

- Все още не са отчуждени всички терени. Работим по това, процесът предстои. Средствата не са предвидени, те ще бъдат отпуснати допълнително от АПИ, която е възложител на строителството.

- Имате ли капацитета да се справите с такъв голям проект като изграждането на участъка? Разполагате ли с достатъчно техника, специалисти и ресурси?

- “Автомагистрали” е стабилно държавно дружество, което има капацитета, и в момента тече процес, чрез който увеличаваме капитала. Наемаме допълнително специалисти, ще закупуваме техника, така че ще успеем да се справим.

- Компанията има ли предимство от това, че до момента се е занимавала основно с поддръжка и текущи ремонти и познава работата?

- Компанията има 30-годишна история,........

© 24 Часа