We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Шеф Андрей Стоилов: Модата в храната 2019: здравословна, еко, сезонна. Преоткриваме ферментацията, добавяме екзотика

5 0 279
05.01.2019

Българинът все по-често избягва захар, бяло брашно и сол, расте търсенето на безглутенови и вегетариански ястия, казва Андрей Стоилов, председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, която оглавява от 2016 г. Професионалният му опит е над 20 г. Бил е капитан и треньор на националния отбор за кулинарни състезания, носител на над 15 титли. Ръководи една от най-големите кухни за организирани мероприятия в България, от която често заедно с екипа си се грижи за повече от 2000 гости на ден - главен готвач е в хотел “Маринела” в София. Преди да поеме през 2013 г. тази отговорност, работи на същата позиция в столичния хотели “Метрополитън”. В 5-звездния “Хилтън” се изявява 7 години, четири и половина от които е заместник главен готвач. Работил е и в “Амбасадор” и “Баварска къща”. Организатор и председател в Национална кулинарна купа на България и Bocuse d’Or - България. Шеф Стоилов е един от 20-имата представени в книгата “Българските готвачи”, която получи кулинарен оскар за 2018 г. на престижните Gourmand Awards.

- Шеф Стоилов, какви тенденции в храненето очаквате да доминират през новата 2019 година?

- Не е лесно да се определят точно не само за 2019-а, но за която и да е започваща година, защото зависят от търсенията на хиляди хора с техните индивидуални предпочитания и начин на живот. Намесва се и скоростта, с която опознаваме храната на други народи при пътувания до все повече дестинации и с разширяващите се възможности на предлагането на непознати преди храни и ястия на местата, на които живеем. Нови и нови продукти пораждат любопитство и желание за обогатяването на традиционния вкус с храни и продукти от други географски ширини. Тази тенденция категорично ще продължи.

- Какво ще е специфичното и водещо за започващата година?

- За мен

мотото на 2019-а

ще е: хранене и

благополучие

Стремежът с добрата храна да имаме добро здраве и хармонично тяло. Ще следим все по-внимателно за съдържанието на храните и баланса между калориите, които приемаме с вкусната храна, и тези, които изгаряме на работа и в свободното си време. Тенденцията е интимно свързана с налагащия се през последните няколко години слоган “Мисли в зелено” – философия, която напомня, че здравословният ни живот и хранене зависят от опазването на природата, от щадящото ни отношение към заобикалящата ни среда. Все повече хора са ангажирани в тази мисия – не само в бутиковите доставки на чисти продукти и полезни храни, но и като цяло за снабдяването на заведенията и широкия пазар.

- На този фон кои кулинарни техники набират преднина?

- Категорично ще продължи “модата” на преоткриването на древния опит, да се връщаме назад във времето и да разучаваме по-старите технологии. Особено в начините на консервиране, свързани с ферментацията. При тях с помощта не толкова на много техника, а с проследяване и контролиране на процесите се........

© 24 Часа