We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Д-р Стоянова: Ако грешно комбинираме храните, ни е тежко и от малка порция

5 0 442
30.12.2018

Неподходящи са пържола с пържени картофи, джолан със зеле, яйца с бекон, казва консултантът по хранене и диететика

- Д-р Стоянова, все повече хора постят – някои с душа и тяло, повечето с прагматичната идея да поотслабнат или за детокс, но от Коледа насам сред тях като че има най-много хора, които се оплакват от проблеми с храносмилането. На какво се дължи?

- Сегашните празници са едни от най-сплотяващите и топли и наред с това са съпроводени с богати трапези и обилно пийване и хапване. Самият край на 40-дневните пости с традиционните за Бъдни вечер туршии, сарми, боб, разядки, ядки, баници, плодове, разбира се, придружени с ракия и червено вино, може да доведе до сериозни последици върху здравето на храносмилателната система. Идеалното е да не допускаме или поне да се стараем да намалим претоварването с големи количества разнородна храна с оправданието “празници са”. Освен това по време на постите организмът ни не е произвеждал ензимите, които разграждат животинските белтъчини и мазнини, и преминаването към смесено хранене е същински стрес за тялото не само на Коледа, а и в дните след промяната в храненето след празника. Съветът ми е: всички постили да спазват правилото за умереност - малки количества и постепенно прибавяне на различните групи животински продукти.

За да подобрим храносмилането и да облекчим тежката задача на гастроинтестиналния си тракт по време на коледно-новогодишните трапези, е добре да включим повече горчиви подправки и билки в ястията.

Редовното използване

на горчиви съставки

е фантастична

здравословна стратегия

за оптимизиране на храносмилането и детоксикация. Разпознаването на горчивия вкус от рецепторите задейства поредица от реакции на невро-ендокринно ниво, които се обозначават като горчив рефлекс. Този процес се медиира от гастрина - хормон в стомаха, който стимулира потока на солната киселина. След това рефлексът се разпространява надолу и помага на черния дроб и жлъчния мехур да секретират жлъчка, а на панкреаса – панкреатични ензими.

- Коя подправка от нашата кухня е най-услужлива към стомаха?

- Първенец в подправките за добро храносмилане и облекчаване на стомашно-чревния дискомфорт е кимионът. В химическия състав на семенцата се откриват специфични белтъчини, оцетна киселина, смолисти вещества, кумарин. Сред полезните му свойства особено изразени са жлъчегонното, газогонното и релаксиращото му действие. Иначе казано, стимулира секрецията на жлъчка и успокоява спазмите в червата особено при промяна в начина на хранене като например от постене към смесено хранене. Подобен ефект имат и другите застъпени в кухнята ни нагарчащи подправки, всеки може да избере по своя вкус.

В същата посока работят и някои храни и напитки, известни като “приятели” на стомаха и червата. Чудесно и достъпно по нашите земи, особено в този сезон, е киселото зеле. Това е ферментирала суперхрана с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на въглехидрати и в добавка е богато на пробиотици – полезни бактерии. Те обаче загиват на висока температура и защитният им ефект се проявява в сурово състояние на зелето.

- От какво още зависи доброто храносмилане?

- Факторите са много, но най-важните са спазването на алкално-киселинният баланс и правилното комбиниране на храните, известно с по-популярното название разделно хранене. На практика съблюдаването........

© 24 Часа