We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Томислав Дончев: Децата искат да ходят на училище, родителите не ги пускат

3 0 15
22.12.2018

Професионалисти от бизнеса трябва да преподават в училищата

Натоварването на администрацията пада, нормално е да има съкращения

Поне основното образование трябва да е задължително

Тъжно е да говорим за грамотност, а не за дигиталните умения

- Г-н Дончев, поискахте от министрите да ви кажат колко служители ще съкратят от министерствата си. Като мащаб какви съкращения си представяте вие?

- Съкращенията не са самоцел, а целят администрациите да са правилно оразмерени и там да работят толкова хора, от колкото има нужда. Обичайният подход на плоски съкращения с 5 или 10% обаче е рисков. Факт е, че една част от администрациите са преразмерени и хората не са докрай натоварени, но има и такива, където хората едва смогват. И, ако направим общо съкращение, преоразмерените ведомства няма да усетят нищо, а само още повече ще усложним работата на по-натоварените. Заради това дадох шанс на колегите министри да направят оценка на ведомствата си и да предложат къде колко човека могат да бъдат съкратени. Като съм им дал аргументи за това. Първият е, че те са представители на гражданите в администрацията, не са администратори и нямат интерес да ръководят преоразмерени ведомства. Ако те не са достатъчно амбициозни, си запазвам правото да предлагам и други варианти. Дали по ведомства, или с плоска ставка, ще видим. В последната година

имаме редица аргументи

в администрацията да има

съкращения

Вследствие на оптимизацията на процесите никой не може да ме убеди, че не са паднали човекочасовете. Ние оптимизираме услугите с това се намаляват етапите за изпълнението им, а това означава, че натоварването пада. Всички имаме интерес да имаме по-малки като брой администрации, но които да работят по-добре.

- Винаги ГЕРБ е идвала на власт с обещанието за малка, но работеща администрация. Но вече трето правителство тя не се променя.

- Администрацията не е голяма. В Европа като съотношение на служители към общия брой на работещите ние сме под средното ниво. В България заетите в държавната администрация са под 4% от всички работещи, а съотношението въобще на публичните служители към работещите е 15% при средно 18% за Европа. В скандинавските страни стига 30 на сто. В публичния сектор работят малко над 544 хил. души, но в администрацията са само 139 хил., като в това число включваме и незаетите щатове. От които, грубо казано, 100 хил. души са в централните администрации и 30 хил. - в местните. Но въпреки това стремежът ни е те да са по-малко, по-качествени и по-добре заплатени хора. Сиромахомилството за 560 лв. заплата в администрацията няма как да помогне да привлечем качествени хора, с ниски заплати не бихме могли да привлечем нищо свястно.

- В същото време заплатата в публичния сектор е по-висока от заплатата в частния. Вече е по-изгодно да работиш за държавата.

- Според мен в частния сектор заплатата е по-висока, отколкото в публичния. Има едно добре известно изкривяване на заплатите в частния сектор. В крайна сметка в публичния допълнение към заплатата в плик не се дава. Но пък всеки, който си получава заплатата в плик, трябва да знае, че това означава да е беден пенсионер. Ние вземаме непрекъснато мерки за изсветляване на икономиката и ефект има, като погледнете растящия обем на приходите в бюджета. Но тази операция, при която и вземащият и даващият са много доволни, трудно се спира.

- Правителството планира да освободи пенсионираните чиновници. Колко са те? И може ли да се окаже, че това ще е оптимизацията на администрацията?

- Няма официална информация колко точно са, но по мои данни служителите, които работят в

държавната

администрация и

едновременно с това

получават пенсия, са

около 2000 души

Но категорично няма това да е оптимизацията на администрацията. Първо, на мястото на пенсионираните служители да не бъдат назначавани нови. Ще има и директни съкращения, а и релокация на служители, когато в едно ведомство администрацията на едно звено е преоразмерена, а на друго - недостатъчна. Мярката за забраната да работят пенсионирани служители има за цел само и единствено да доведе до наемането на нови, амбициозни и квалифицирани млади хора. А тези, които вече са пенсионери, могат да продължат да работят, но вече извън публичния сектор.

- Докъде я добутахте с електронното управление, след като все още и този приоритет не се усеща изпълнен, за пореден път бе отложено издаването на електронните лични карти?

- И административната реформа, и електронизацията на процесите са ремонт на влак в движение. За съжаление, няма как на гола поляна да започнем изграждането на администрациите отново и електронизацията им от нула. Идеалният вариант е ние сега да изграждаме администрациите в България, избираме с обществена поръчка някой от най-добрите световни софтуерни гиганти, те ни предлагат готово решение и ние го прилагаме. За съжаление, няма как да стане така. В годините назад всяка администрация си е купувала софтуер, изграждала си е различни системи, които от днешна гледна точка не могат да си говорят. В държавата има 17 000 регистъра, базирани на съвсем различни като тип софтуерни решения. И няма как в един момент всички да ги базираме на един общ софтуер, за да говорят помежду си. А регистрите да си говорят е най-важното за електронното управление, за да може, когато заявите услуга, служителите да проверят информацията служебно, а не да им носите документи. Изградихме REGIX, което е средата за........

© 24 Часа