We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната

4 0 61
13.12.2018

Хирурзите сме като спортистите – цял живот си обучаван да преодоляваш умора, болка, колебание, слабост и да продължаваш напред, казва проф. Николай Габровски, дмн.

Проф. Николай Габровски е трето поколение неврохирург, зам.-директор на “Пирогов” и началник на Клиниката по неврохирургия, национален консултант по неврохирургия, председател на Българското дружество по неврохирургия, зам.-председател на БЛС. Завършил е медицина в София през 1996 г., учи и в медицинския университет “Рене Декарт” в Париж. Специализирал е във Франция, Германия, Белгия. През 2012 е избран за наблюдател в борда на European Brain Council.

- Проф. Габровски, виждаме ви във все повече публични роли – при толкова ангажименти как управлявате времето си?

- Това е една от най-трудните задачи. Всъщност усещането, че не разполагаш с времето си и постоянно си “на повикване” и на разположение, е изтощително. От друга страна, повечето позиции, които заемам в момента, се допълват и дори си помагат една на друга.

Но истината е, че рядко работя по-малко от 13-14 часа дневно, а свободна събота и неделя не съм имал от много време.

Вероятно някой би казал: внимавай какво си пожелаваш, но повечето неща, които правя, са ми интересни и ми доставят удоволствие, в резултат на което и ми тежат много по-малко.

- Как успявате да се концентрирате върху работата в операционната при толкова многообразни отговорности?

- Работата в операционната за мен си остава най-важна и в значителна степен носеща най-голямо удовлетворение. Рутината играе съществена роля, а в съчетание с добрия и подготвен екип позволява да се поемат много по-предизвикателни случаи и всичко да върви гладко. До известна степен това е най-спокойната част от деня ми – концентриран съм изцяло върху интервенцията, няма телефони, няма проблеми извън това, върху което работиш.

- Наближава краят на една година. Каква беше за вас 2018-а?

- Ако трябва да обобщя – предизвикателна и успешна. В “Пирогов” началото беше много тежко. През първите месеци работата на болницата буквално беше парализирана.

За щастие, този труден период беше преодолян успешно. Осъществиха се някои много трудни, но абсолютно необходими стъпки по преструктурирането на болницата и оптимизирането на дейностите в нея, беше подписан нов колективен трудов договор, направи се освежаване на спешното отделение и някои клиники, но най-мащабно се инвестира в пълна реконструкция на една възлова за страната клиника – тази по изгаряния.

Трябва да се подчертае, че в тези трудни за привличане на качествени професионалисти времена в болницата започнаха работа две нови структури – по гастроентерология и по неврология. Привлечени бяха и водещи специалисти в различни области, включително и утвърдени в чужбина колеги.

Продължи модернизацията на медицинското оборудване и до края на годината очакваме няколко високотехнологични апарата да........

© 24 Часа