We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Уважаеми партийни лидери, моля по-внимателно с данните

5 0 0
05.08.2022

В българската политика работата с данни и подкрепянето на политики и платформи със статистика е рядко срещано явление. Благодарение на това често се прокрадват твърдения, които не отговарят на реалността, а може би дори опитват да заблудят редовия зрител или читател.

Настоящият текст е провокиран от няколко изказвания за конкретни икономически явления, представени в последното за сезона издание на „Панорама“ от лидерите на политическите сили БСП и „Възраждане“, които влизат в противоречие с действителните измерения и динамика на българската икономика.

За целите на илюстрацията, първо представяме цитатите на партийните лидери, следвани от коментар на автора, който опитва да постави твърденията им в контекста на реални икономически индикатори.

Корнелия Нинова: „[Икономическият растеж е] на първо място от повишаването на добивната промишленост (…) огромен ръст на добив и износ на въглища. На второ място от химическа промишленост. На трето място от преработка на метали. В нито една от статистиките няма износ на оръжие, а износът на ток е някъде накрая“.

Твърдението по отношение на двигателите на растежа е лесно проверимо с помощта на индексите на промишлено производство на НСИ. Според последните данни за май 2022 г. добивът на въглища далеч не е най-бързо развиващият се сектор от българската индустрия – стойността на индекса достига 131 пункта (при база 2015 г. = 100), но през почти цялата 2021 г. тя е била под своето равнище от 2015 г., падайки дори под 50 в началото на годината.

При химическата промишленост динамиката е сходна – сезонно изгладеният индекс достига 137 пункта. На този фон има индустриални производства, при които ръстът за същия период е в пъти – при компютърната техника, електронните и оптичните уреди стойността на индекса за май е 297 пункта, при превозните средства без автомобилите – 254 пункта.

Това в никакъв........

© 24 Часа


Get it on Google Play