Dünya üzerindeki hızlı enerji dönüşümüne biraz yakından baktığımızda, yenilenebilir enerji alanında akla ilk gelen, en çok aranan ve en az bulunan elementlerin başında Lityum geliyor. Alkali metaller grubuna ait olan, en hafif metal olarak bilinen lityumun bulunması ve çıkarılması, enerji sektöründe sürdürülebilir ve temiz enerji kaynaklarına geçişi sağlamak için büyük önem taşıyor.
Özellikle elektrikli araçların bataryalarında ve yenilenebilir enerji depolama sistemlerinde hayati bir rol oynayan lityum, havacılık ve uzay sanayinde hafif ve güçlü malzemelerin yapımında alaşım olarak kullanılıyor. Ayrıca, nükleer reaktörlerde soğutucu ve moderatör olarak kullanılması, ehemmiyetini daha da artırıyor. Lityum madenciliğinin çevresel etkileri ve sınırlı rezervleri, bu değerli kaynağın sürdürülebilir ve sorumlu bir şekilde yönetilmesini gerektirdiğinden, lityumun elde edilme yöntemleri birçok soru işaretini ve protestoları beraberinde getiriyor.
Ancak protestolara rağmen, Avrupa Birliği ve Sırbistan, Avrupa'nın en büyük lityum yataklarından birindeki lityumu birlikte çıkarmayı planlıyor. Özellikle elektrikli araçlar için batarya üretiminde kullanılmak istenen lityum yataklarının değeri, birkaç milyar Euro olarak tahmin ediliyor. Bu amaç çerçevesinde Belgrad'da bir araya gelen Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroš Šefcovic, batı Sırbistan'daki Jadar Vadisi'nde bütün dünya tarafından değerli bulunan bu hafif metalin birlikte çıkarılmasını ve işlenmesini mümkün kılacak bir iyi niyet beyannamesinin altına imza attılar.
Sırbistan'daki çevreciler projeye karşı büyük direniş gösterirlerken, Scholz, projenin "en yüksek çevre koruma standartlarına" uyacağını ve bunun böyle olmasını gerçekten sağlayacaklarını söyledi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Šefcovic, anlaşmayı Sırbistan'ın AB'ye doğru bir adımı olarak niteledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise "Bu bizim için bir dönüm noktası. Anlaşma, Sırbistanın ileriye........