Cahil halkın feraseti
Sanırım anımsarsınız. 2019 yılında Sabahaddin Zaim Üniversitesinin Rektör Yardımcısı Bülent Arı;
“ Bizde okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben daha çok cahil ve okumamış kesimin ferasetine güveniyorum” demiş ve eklemişti; “ Ülkeyi ayakta tutacak olanlar, okumamış hatta ilkokul bile okumamış cahil halktır”.
Bu açıklama sonrası da YÖK Denetleme Kurulu üyesi yapılmış yani ödüllendirilmişti.
Bu açıklamanın ardında yatan nedenler bugün tüm dünyada “dinin geleceği” konusunda yapılan araştırmalarla gün yüzüne çıktı.
ABD ve Avrupa’da 2000’li yıllardan bu yana dinden büyük kopuşlar yaşanıyor.
Örneğin ABD’de 1965’de dinin yaşamlarında çok önemli bir yere sahip olduğuna inananların oranı % 70 iken, 2023’de % 45’e düştü.(2023 Gallup Araştırması). Kiliseye devamlılık % 49’dan, % 32’ye geriledi. Dini kurumlara güven % 46 iken % 12 oldu.
Benzeri durum Avrupa ülkelerinde de görüldü. Sekülerleşme oranının yükseldiği ve eğitimli kesimin arttığı Batı Avrupa’da Kiliseye gitme oranı % 10’un altında kaldı. En zengin 14 ülkede 2018’de Tanrı’ya inanmayanların oranı % 42.
Yapılan bilimsel araştırmalar iki temel nedenin ağırlık kazandığını ortaya koyuyor; refah artışı ve eğitim.
Eğitim aracılığı ile bilim ve teknolojinin yaygınlık kazanması ve bireyselliğin öne çıkarak dinsel cemaatlerden bağımsız düşünme ve davranma potansiyelini beslemesi gençlerin dine bakışı hızla değiştiriyor.
1981 sonrası doğan ABD vatandaşlarında Deizim oranı % 53.
Washington merkezli bağımsız düşünce kuruluşu PEW’in 34 ülkeyi kapsayan 2023 yılı raporuna göre; “Ahlaklı ve iyi değerlere sahip olmak için Tanrı’ya inanmak gerektiğini savunanların” oranı Almanya’da sadece % 37, Kanada’da % 26, İngiltere’de % 20, Fransa’da % 15, İsveç’te % 9.
Diğer bir deyişle ahlakın ve etik değerlerin inançla olan ilişkisi reddediliyor. Ahlak insanlığın değeri olarak kabul ediliyor.
Kitab-ı Mukaddes’in yanılmaz bilgiler içerdiğine inanan üniversite öğrencilerinin oranı % 17. Çünkü Kutsal Kitap sorgulanıyor, bilimle kıyaslamalar yapılıyor.
Refah düzeyi ile Dini inanç arasındaki en somut verilerden birini Dünya Bankasının 2018 yılı Raporunda görmek mümkün. En yüksek gelire sahip 21 ülkenin 20’sinde........
© 12punto
visit website