Son günlerde medyada haberler çıkıyor, her birimizin yüzünü gülümseten. Yapılan araştırmalar insan ömrünün uzadığına, dolayısıyla yaş aralıklarına ilişkin sınıflandırmaların da değiştiğine ilişkin sonuçlar veriyor. Seksen yaşımıza gelene kadar genç sayılıyoruz. Güzel bir duygu. Düşünsenize, bundan böyle “yaş yetmiş, iş bitmiş” deyimi müzelik.
Peki, ama gerçek böyle mi? Araştırmalar böyle söylüyor diye mutlu mu olmalıyız yoksa yaşadığımız toplumdaki gerçeklere bu vesileyle bir kez daha göz atıp sorunlara mı odaklanmalıyız? Bu sorulara yanıt bulmak üzere Üsküdar Üniversitesi'nde bir sempozyum gerçekleştirildi. Konu mutlu yaşlanmak. Mademki yaşlanmanın ya da yeni deyimiyle yaş almanın önüne geçilemiyor, o halde bu sürecin keyifli hale getirilmesi için yapılması gereken pek çok şey var. Araştırmacılar ne tür bulgulara ulaşırsa ulaşsınlar, insana biçilen belli bir ömür var. En iyi olasılık bir asır, birkaç yıl çok, birkaç yıl az. Ama daha fazla değil. Gelecekte yaşam süresi uzar mı, bugünkü ortalama yaşam süresine kaç yıl eklenebilir onu bilemiyoruz. Bilim insanları çalışıyor insan ömrünün uzaması için. Yapılan çalışmalara bakılacak olursa bu konuda önümüzdeki birkaç yıl içerisinde önemli adımlar atılacağa da benziyor. Ama mademki konu açıldı, biz şimdilik bugünkü duruma bir göz atalım.
Şu anda dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Toplumların gelişmişlik düzeyine göre de yaşlanan nüfusun yaşam koşulları farklılık gösteriyor. Üsküdar Üniversitesi'nde 22 Mart günü gerçekleşen sempozyumda da vurgulanan önemli noktalardan biri buydu. Darülaceze’yle birlikte gerçekleştirilen sempozyumda toplumumuzda yaşlı nüfusun yaşam koşulları masaya yatırıldı, sorunlar üzerinde tartışıldı, çözüm önerileri ortaya konuldu. Yaş almanın, yaşlanmanın insanlar için........