Ayrıştırmaların olmadığı bir dünya hali

Bir kez daha konuştuk, hatta haykırdık, celallendik, kızdık kadın ve erkekler eşit değil diye. Her 8 Mart bir öncekinin tekrarından ibaret. Sorun ciddi, çözüm belli, ancak bu kısır döngüden çıkış zor. Çünkü zamanında birileri karar vermiş nasıl yaşanacağına, kimin nerede konumlanacağına, hangi rolde olacağına. Birileri bütün bir sistemi egemenler ve bağımlılar, ezenler ve ezilenler, sömürenler ve sömürgenler, efendiler ve köleler, yönetenler ve yönetilenler, emir verenler ve emirlere amade olanlar biçiminde ayrıştırarak kurmuşlar. Dahası günümüzün güya ileri uygarlık çağında insanlar ve insan sayılmayanlar biçimindeki ayrıştırmalara ne yazık ki hala tanıklık ediyoruz.

O halde sorun kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikten çok daha derin. Sorun insanal olgunluğa erişilmemişlik. Güce sahip olsun ya da olmasın insan hala insan olmanın ne anlama geldiğini kavrayabilmiş değil.

Sistemler, insanları güçlüler ya da güçsüzler biçiminde ayrıştırırken, gücün tam olarak ne anlama geldiği de henüz tam olarak tanımlanabilmiş ya da kavranabilmiş değil. Sistemlerin, dolayısıyla da insan ilişkilerinin materyal eksende biçimlendiği günümüz dünyasında güçlünün, gücünü maddi değerden aldığı, güçsüzün de maddi değerden yoksun olduğu bilinmektedir.

Oysa insanın, güç tanımını kendi yapımı veya üretimi olan maddeden almaması gerekirdi. İnsanın, maddeden güç aktarımı........

© 12punto