Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Türkiye’de hayvan yetiştiricisi para kazanamadığı gibi insanlarımızın da büyük bir çoğunluğu kırmızı et ve süte aşırı fiyat yükselmesinden dolayı ulaşamıyor, Et ve Süt Kurumu’nun önünde daha ucuz fiyatla et almak için sabah karanlığında kuyruğa giriyor. Türkiye özellikle kırmızı ette havlu atmış bulunuyor. Ve de çözüm için ithalata başvuruluyor.
Türkiye’de hayvansal ürünlerde aşırı fiyat artışının başlıca altı kök nedeni var.
Bunlar sırasıyla;hayvan yetiştiriciliğinde maliyet enflasyonu, neoliberal politikalarla köylü tarım işletmelerinin ihmal edilmesi, örgütlenme sorunu ve oligopol piyasası, tarımsal kitlerin özelleştirilmesi, üretici ile tüketici arasında pazarlama kanalının çok uzun olması ve de giderek artan ulaşım giderleri
HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE MALİYET ENFLASYONU
Birçok nedeni var.
Birincisi;küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarının besleme kaynaklarının başında gelen meralarımızın hızla azalması
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların ot ihtiyacının ekonomik açıdan birincil kaynağı çayır-meralardır. Doğal çayır ve meralarımız, 1940’lı yıllarda 44 milyon hektar iken günümüzde 14,5 milyon hektarın altına düşmüş.Bu düşüşte, meralarımızın tarım dışı kullanıma açılması yanında doğal bitki örtüsünün plansız, aşırı ve erken otlatmalar nedeniyle de bozulmuş ve erozyona açık alanlar haline gelmesi gibi konular sayılabilir.
İkincisi; Meralarımızın yetersiz olması nedeniyle ot gereksinmesinin sulu tarımla elde edilen mısır ve yonca gibi yem bitkilerden karşılanması.
Sulu tarımda ise paralı suya ve elektriğe gereksinme var. Üstelik beside ve yetiştiricilikte fabrika........
© 12punto
visit website