Geçen haftaki yazıda, son yerel seçimlerde oluşan sonuçla ilgili bazı gözlemlerde bulunmuştum. Bunlardan en önemlisi, seçimler sonucunda AKP’nin genel olarak ikinci parti konumuna düştüğü, buna rağmen halen merkez iktidar partisi olduğu için ekonominin içinde bulunduğu sıkıntıların zorlu çözümünden onun sorunlu olacağı idi. Yazının sonuna doğru da şunu işaret etmiştim ki, bu durumun, halen ikinci parti konumuna gerilemiş olan AKP’nin işini bir hayli zorlayacağı ve gelecek seçimlerde durumunun daha da kötüleşmesine yol açabileceğidir. Bu iki sonucu yanyana koyduğumuzda, yerel seçimlerin bir demokrasi göstergesi olma özelliği taşıyabileceği düşüncesini aklımıza salıyor.
Yerel seçimler yerel demokrasi göstergesi olarak görülebileceğinden, son seçimlerde alınmış olan sonuçların ülke genelindeki siyasi parti değişikliğini de yansıttığı kabulü geçerlidir. Ancak, halkın bir siyasi parti ile ilgili yargısının başka bir siyasi partiye kayması ve bu durumun bir seçim platformunda ifadesini bulması sadece siyasi demokrasi göstergesi olarak kabul edilebilir.
Tek-adam rejimi ile ülkemiz bir despotik sisteme sürüklenirken, halkımızın yerel seçimlerde böyle bir tercih yansıtarak yerel demokrasi görüşünü öne çıkarmış olması önemlidir. İlk bakışta fevkalde demokratik örgütlenme ve siyasete katılım konusu olarak görülebilen yerel yönetim ve yerel demokrasi görüşünün ekonomik anlamda gerçek demokrasi olup olmadığı meselesi ise, politik seçişler ötesinde halkın ekonomik seçişleri ile netleşebilir. Kısacası, son yerel seçimlerin yansıttığı seçiş, halkımızın var olan idareden şikâyetinin yansımasıdır. Diğer bir deyişle, bu seçişle........