Emperyalizm kavramı insanın aklına Lenin’i çağrıştırır. Lenin’e göre emperyalizm, kapitalizmin olgunlaşma döneminde sanayileşme ve finansallaşma aşamasında diğer ülkelere yönelik sermaye ihracı politikasıdır. Teori alanında genel kabul bu olmakla beraber, kimi araştırmacılar John Hobson, Bill Warren ve daha birçok başka araştırmacıların da Lenin’den önce ya da benzer tarihlerde monopolleşme ve finansallaşma ile birlikte sermaye ihracı olarak emperyalizm görüşünü ortaya koyduklarını ileri sürer. Benim buradaki amacım Lenin ve diğer araştırmacıların emperyalizm teorisi üzerinde akademik tartışma yapmak olmayıp, günümüzde emperyalizmin nasıl algılanması gerektiğini ve bu bağlamda Türkiye’nin nerede durduğunu değerli okurlarla tartışmaktır.
Geçen günlerde bir TV programında Dr. Esen Ercan Alp’in insana ürküntü veren ilginç açıklamalarına tanık oldum. ABD’de Chicago Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışan ve anlaşılan belirli aralıklarla Türkiye’ye de gelerek ülke meslektaşları ve kamu çevreleri ile bilgisini paylaşarak ülkesine katkı yapan Dr. E. Ercan Alp’in anlattıklarını ilgi ve korkuyla izledim. Önce korkudan söz edeyim. Doğa o denli muazzam bir olgu ki, bilim ilerleyip her alanda detay analizini derinleştirdikçe insan hem korkuyor, hem de bu muhteşem doku karşısında ne denli aciz olduğunu anlıyor ve ürküyor. Ünlü bilim insanı Albert Einstein’ın da bu bağlamdaki düşüncesi muhteşemdir. Mealen söylemek gerekirse, doğanın muhteşem olduğunu söyleyen Einstein, aynı zamanda bu muhteşem yapının derinliklerine inmemizi sağlayan muhteşem bir beyin yapımızın olduğunu da söylemektedir.
Geçmiş dönemlerde emperyalizm görüşü geliştirilirken saniyenin milyonda biri hızında hareket eden bir protonun ya da nötronun varlığından söz edilemezdi. Günümüzün gelişmiş araç ve teknikleriyle yapılan araştırmalar sayesinde sağlık ve ilaç sanayi alanından, iletişim alanı, tarım ve sanayi alanları ve en önemli olarak da savunma sanayiine kadar hemen her alana ileri teknoloji, kuantum teknolojisi girmiş bulunmaktadır. Bu........