Bazı kimseler kapitalizmin günümüzdeki durumunun olumsuz olduğunu, ciddi yönetim ve denetim altında kapitalizmin düzgün işleyen bir sistem olabileceğini savunarak, bu yönde siyasi tercihin kullanılması gerektiğini ileri sürerler. Bu dostlara şunu hatırlatmak gerekir ki, yaşadığımız böylesi usulsüzlükler ne anlık oluşumlardır, ne de bir ülkeye özgü görüntülerdir. Hatırlarız, bir zamanlar dünyanın en gelişmiş kapitalist merkezi ABD’de bilanço üzerinde kârlı gözüken bir şirketin aslında zarar ettiği ve dağıttığı kârların sermayeden yenerek gerçekleştirildiği ortaya çıktı da, sonuçta firma iflas etti ve alınan kârlar iflas masasında alacaklılara dağıtıldı. Yine hatırlarız, Almanya’nın en ünlü bir otomobil markası ABD pazarına girebilmek için arabalarında bir ayarlama yaparak egzoz emisyonunun düşük görüntülemesini sağlamış, fakat bu hilesi anlaşıldıktan sonra işler bir şekilde kapatılmıştır.
Geçmiş zamanda bir Amerikan uçak firmasının Türkiye’de bazı usulsüz ilişkilere giriştiğini yazan TIME dergisinin o sayısı ülkeye sokulmamıştı. Ne ilginçtir ki, aynı firmanın bir kuzey Avrupa ülkesi kraliyet ailesiyle de benzer ilişkiye girdiğini sonradan gazetelerden öğrendik. Kapitalizm, emek sömürüsüne “kâr” sıfatı yapıştırarak sömürücülerin servetine servet katan ve bu ahlaksız durumu kendi yaptıkları hukuk sistemi ile meşrulaştıran bir düzendir. Keynes’in bile sisteme bazı durumlarda “gazino ekonomisi” adını taktığını sağır sultan dahi duymuştur, bilmektedir. Kısacası, kapitalizmin farklı ayarlarda kötüsü, sömürücüsü vardır, ama iyisi yoktur. Kapitalizmin kötü bir sistem olmasında ne siyasilerin ne de herhangi bir kurumun dahli vardır, sonuç sistemin mantığı ve işleyiş dinamikleri ile doğrudan ilgilidir ve hiçbir şekilde önlenemez.
Gelelim Türkiye’de son sahnelenen tuluatlara. Bir yandan güzellik salonu sahip ve sahibeleri, diğer yandan Cumhurbaşkanına kadar çıkabilen futbol dünyasının ilahları bu kez de Türkiye’de paralarla oynar hale gelmişler de yer yerinden oynar olmuş. Ne diyelim ki, halkını dolardan Türk lirasına dönmeyi salık veren bir idare, alenen miyarların dolara, hem de BDDK gibi kurumların koyduğu bazı usullere dahi riayet edilmeden çevrilmesinde........