Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranları her zaman yüksek olmuştur. Ülkemizde sosyal güvenlik kurumlarından herhangi birisine girmeden, kayıt dışı olarak çalıştırılan 10 milyon civarında insanın olduğu tahmin edilmektedir. Çağdaş köleler olarak nitelendirebileceğimiz bu işçiler kendilerinin ve ailelerinin yarınlarının iş güvencesi olmadığı için terk etmektedir
Sosyoekonomik sorunların başında gelen kayıt dışı istihdam, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de halen önemini korunmaktadır. Kayıt dışı ekonominin büyüklüğüne bakıldığında kayıt dışı istihdamın kayıt dışı ekonomiyle başat olduğu görülmektedir. Kayıt dışı istihdamın en yaygın olduğu sektör ise tarım sektörüdür. TÜİK’ e göre tarımdan sonra kayıt dışı istihdamın en yüksek olduğu sektörler inşaat ve hizmet sektöründeki otel ve restoranlardır.Sanayi sektörü ise kayıt dışılığın göreceli olarak en az olduğu alandır.
2023 yılı TÜİK iş gücü istatistiklerine göre kayıt dışı istihdam oranı 1’dir. Bu oran ile başta tarım sektörü olmak üzere kayıt dışı istihdamın hala yükseklerde olduğu görülmektedir. Kayıt dışı istihdam oranı ile kayıt dışı ekonominin büyüklüğü hemen hemen paralel gitmekte ve Türkiye’de bu oran 5’lerde görülmektedir.
Kayıt dışı istihdam 2023 yılında yüzde 35 düzeyindedir. Türkiye, kayıt dışı istihdamın azaltılmasında önemli adımlar atmış olsa da kayıt dışı istihdamın azaltılması konusunda Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkeler seviyesine henüz ulaşamamıştır.
Kayıt dışı istihdamın İstanbul be Bursa’da, diğer illere göre önemli ölçüde düşük olduğu görülmektedir. İllerin gelişmişlik düzeyleri ve sanayinin istihdamdaki payı gibi faktörler il bazında kayıt dışı istihdam oranının farklılaşmasında etkili olmaktadır.
Türkiye’de........