Bu yazımda, Türkçede olumsuz anlamda kullanılan fakat aslında yapıcı bir eylem olan tartışma kavramından bahsedeceğim.
Tartışma iletişim için hayati bir faktördür ve yüzyıllardır toplumlarda varlığını sürdürmüştür. Bu teori, felsefe alanında bir gerekçelendirme ya da akıl yürütme teorisi olan temellendirmecilikten doğmuştur. Ancak o dönemde tartışma hitabet ve mantığa dayanıyordu. Günümüzde ise insanlar kendi düşüncelerini başkalarına empoze etmek için tartışıyorlar. Aslında kavga yoluyla karşı taraf üzerinde baskı oluşturarak istediğini yaptırmaya çalışıyorlar. Bu tartışma değil tahakküm etmeye çalışmak olur.
İletişim, insanlık için çok önemlidir. Başlangıçta, insanlar iletişim yoluyla düşüncelerini ifade etmeye başlamış ve bu da evrimimizde önemli bir rol oynamıştır. İletişim sırasında konuşmacı bilgiyi paylaşır ve dinleyici bunu dinler. Burada, dinleyicinin güvenilir enformasyonu yalan ve kandırmaca ile ayırt edebilmesi gerekir.
Konunun uzmanlarına göre, dinleyici mesajları filtreleyebilmeli ve epistemik (bilgiye dayalı) uyanıklık mekanizmasına sahip olmalıdır. Bu, aldığımız bilgilere karşı dikkatli bir tutum sergilemekten başka bir şey değildir.
Örneğin, internetteki haberlere, kaynağına güvendiğimiz için inanırız. Ancak burada sadece güvenmek yerine, güvenilir haberleri yalan haberlerden ayırt etmek için farklı yollar geliştiririz. İşte tartışma da bu yollardan biridir.
Tartışma, iletişimde güvenilirliği artırmanın bir yöntemidir. Burada konuşmacı, bir sonuca ulaşmak için........