Dijital medya endüstrisinin geleceği ve dijital gözetim

Dijital endüstriler, Meta (Facebook), Alphabet (Google), Apple, Microsoft ve Amazon (kısaca MAAMA) gibi büyük teknoloji firmaları tarafından çeşitli alanlarda oluşturulmuş endüstrilerdir. Daha sonra bunların arasına Riot Games, Samsung, Alibaba, Tesla, Sony ve Disney gibileri gerek rakip olarak gerekse dönüşüm geçirerek ve yöndeşerek katılmışlardır. Günümüzde medya endüstrisinin dijitalleşmeye maruz kalarak iş modellerinin, kullandıkları teknolojilerin, sahiplik yapılarının ve hedef kitlelerinin değişmesine sebep olmuştur.

Dijital endüstrilerin en belirgin özelliği medya endüstrilerinin film, müzik, kitap, gazete, dergi, sanat eseri ve oyunlarda kullanılan araç gereçler gibi somut dünya nesnelerin dijitalleştirerek yaygınlaştırması ve edinilmesini kolay hale getirmesidir. Hatta günümüzde bunu para, hisse senedi, altın ve gümüş varlıklar için de gerçekleştirmek yolunda önemli adımlar atılmaktadır. Bu çalışmaları blokzinciri ve kripto varlıklar çerçevesinde değerlendirmek mümkündür.

“Teknolojik gelişmenin” en önemli ve kritik sonuçlarından biri, “genel bir kurumsuzlaştırma ve ardından yeniden kurumsallaştırma süreci” üretmesidir. Teknolojinin medya endüstrisini kurumsuzlaştırdığının örneklerini internet gazetelerinin, yurttaş gazetecilerin, Twitter habercilerinin, YouTube fenomenlerinin ve blog yazarlarının ulusal sınırların dışına taşmasında ve dolayısıyla yerel yasa ve yönetmeliklere, kültürel ve etik çerçevelere bağlı olmamasında gözlemliyoruz.

Bu tür aykırılıklarda devletlerin aldığı Youtube’u yasaklama, Twitter’a erişimi engelleme gibi örnekler de demokratik hakların engellenmesi olarak görüldüğü için eleştirilere yol açıyor. “Dijital iletişim, iletişim hakkında bildiğimiz her şeyi kökten değiştirdi” ve bu paradigma kayması büyük ölçüde medya endüstrisi dışından gelen büyük teknoloji firmaları tarafından gerçekleştirilmekte.

DİJİTAL........

© 12punto