Geçtiğimiz hafta Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde İLab’ın (İletişim Araştırmaları ve Uygulama Laboratuvarı) resmi açılış etkinliklerini gerçekleştirdik. Üç gün boyunca çok güzel oturumlar, sunumlar ve atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Ben otuz altı yıl önce asistanlığa hocalarım Ateş Vuran ve Ahmet Lütfü Orkan’ın kurduğu İSKAR’da (İstatistik ve Kantitatif Araştırmalar Merkezi) başlamıştım. Kapandığı 1997 yılına kadar bu merkezde üniversite içinden ve dışından yüzlerce araştırmacıya bilgisayar destekli analiz desteği hizmeti verdik. Orada araştırma konusunda çok tecrübe edindim ve bunları elimden geldiğince öğrencilerim ve meslektaşlarımla paylaşmaya çalıştım. Ama o merkezde gerçekleştirdiğimiz kollektif çalışmanın ve iş birliğinin eksikliğini hep hissettim.
Şimdi, fakültemizde açtığımız bu laboratuvar ile sosyal bilimler alanında ve özellikle iletişim bilimlerinde çok önemli olan iki unsuru yerine getirmeye çalışacağız.
Birincisi, araştırma yöntemlerini karma yöntemler yaklaşımıyla ele alarak projeler yapmak ve özellikle lisansüstü eğitim alan gençleri bilgilendirmek. İkincisi de dönüşen (ve büyük oranda dijitalleşen) sosyal hayatımızı ve bunun görünür olmasında ve paylaşılmasında başrolde olan (dijital) medya sektörünü daha iyi anlamaya çalışmak.
Bunları yapabilmek için ise sosyal yaşantımızın birbirine bağlı olaylar ağı olduğunu anlamak ve bu ağdaki örüntüleri (pattern) görerek içgörü (insight)........© 12punto