Papa’nın ziyareti, Şark Meselesi ve Haçlı zihniyeti |
Papa 14. Leo’nun Türkiye ziyareti, yaptığı ziyaretler ve konuşmalarla hayli tartışmalı geçti. Papa, 200 yıl süren Haçlı Seferleri’ni başlatan konuşmanın 930. yıldönümünde ülkemize geldi. Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Fener’deki Ortodoks Patrikhanesi’ni ısrarla “ekümenik” olarak niteledi. Bu ziyaret sırasında, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için hangi temasların yapıldığını, ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nin, okulun açılmasına ilişkin tarih de vererek yaptığı açıklamalardan öğrendi Türk Milleti.
Görünen o ki, ziyaret öncesinde pek çok konuda söz verildiği gibi, ziyaret sırasında da Papa, istediği pek çok sözü aldı. İktidara yakın medya organlarının sessizliği de bunu gösteriyor zaten. Türkiye’nin ne tür kazanımlar elde ettiğini ise bilmiyoruz henüz.
Vatikan; dini bir kurum olması yanında, devlet, üstelik dünya siyasetinde ağırlığı olan, mali yapısı çok güçlü bir devlet.
Osmanlı Devleti’nin parçalandığı, azınlıkların isyan edip, kendi devletlerini kurduğu süreçte, kilisenin nasıl aktif rol aldığını hatırlıyoruz. O nedenle, 18. yüzyıl sonundan 20. yüzyıl başına dek dünya siyasetinin öncelikli gündem maddelerinden olan Şark Meselesi’nin, yani Doğu Sorunu’nun, emperyalist batının hafızasındaki yerine dikkat çekmekte yarar var. Biliyoruz; 19. yüzyılın en önemli sorunlarından olan Şark Meselesi kapsamında çok önemli bir aşama olan Birinci Dünya Savaşı’nın (1914 – 1918) temel nedeni, son kertede, Osmanlı Devleti’nin parçalanmasıydı.
Dönem, Osmanlı topraklarında isyanların, terör eylemlerinin dış destekle yoğunlaştığı dönemdir. Balkanlar üzerinde öncelikle Avusturya ve Rusya’nın; Boğazlar üzerinde özellikle İngiltere ve Rusya’nın hesabı vardır. İngiltere; Hindistan’a giden Yakındoğu yollarını güvende tutmanın hesabını yaparken, Fransa; Suriye üzerinde hesap yapmaktadır.
Harbi Umumi, bir terör eylemiyle........