Bir savaş kutsal olabilir mi?

Başkan Putin'in sözcüsü Dmitriy Peskov, geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir savaş yürüttüğünü açıkladı. Rus yetkililerin 2 yılı aşkın süredir defalarca tekrarladığı "askeri operasyon" örtmecesinden vazgeçtiği anlaşılmakta. Bir hafta önce Rus Ortodoks Kilisesi de "savaş" kelimesini çok daha ilginç bir ifadeyle kullandı. 27 Mart'ta Rus Ortodoks Kilisesi (ROK), Başkan Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalini "kutsal savaş" olarak değerlendiren "Rus Dünyasının Bugünü ve Geleceği" başlıklı bir belgeyi onayladı. Belgede Rus yetkililere yönelik analiz ve tavsiyelerle birlikte 8 önemli unsur - özel askeri operasyon, Ruskii Mir (Rus Dünyası), dış politika, aile ve demografik politika, göç politikası, okullaşma ve eğitim, kentsel gelişim, ekonomik kalkınma yer alıyor.

Rus kilisesine göre, Ukrayna'da devam eden “kutsal savaş”, “kutsal Rusya'nın manevi alanını koruyor. Dünyayı küreselleşmenin saldırısından ve satanizme saplanan Batı’nın zaferinden koruyor”. Kilisenin açıklaması ise, yıllardır Batı'nın, Hıristiyanlık değerleriyle ve Hıristiyanlığın benimsenmesiyle hiçbir bağlantısı olmayan Hıristiyanlık karşıtı bir olguyu temsil ettiğini belirten Rus aşırı milliyetçi ideolog Aleksandr Dughin'in fikrini hatırlatıyor. Ortodoks muhafazakarlığın çetin bir savunucusu olan Dughin, "Dördüncü Siyasi Teori" adlı çalışmasında şunu da belirtmiştir: “Rusya, dininin, tarihi misyonunun, spesifik ve özgün kültürünün belirlediği kendi iç mantığına göre gelişip yaşayabilir".

Aynı zamanda Rus kilisesi tarafından kabul edilen belgede, Ukrayna topraklarının tamamının Rusya'nın münhasır etki alanına girmesi gerektiği öngörülüyor. Bu elbette sadece manevi-dini........

© 12punto