Emareler hayra alamet değil! |
Amerika ve İsrail'in İran'a saldırmasının üzerinden 12 gün geçti.
Sadece Ortadoğu'nun değil, tabiri caiz ise bütün dünyanın iliği kemiği yerinden oynadı. Ortada sadece savaşın getirdiği kan, gözyaşı, yıkım yok; petrol fiyatlarından dolayı piyasalar da alev alev.
Yani, bölgesel bir savaş, yarattığı etkiyle bütün dünyayı sallamaya başladı.
Savaşın maliyeti arttıkça işler Trump için de sarpa sarıyor. Artık, İran'ın Irak'a, Libya'ya ya da Suriye'ye hiç benzemediğini anlamış olması gerekir.
İran, iki üç haftalık hava saldırısıyla diz çöktürülecek bir ülke değil.
Bu nedenle, Washington'dakilerin kara harekatı için kafa yorduğu, hatta Pentagon’da planlamaların büyük ölçüde tamamlandığı yönünde haberler var.
Kim ne derse desin İran'a doğrudan bir kara harekâtı başlatmak son derece riskli bir seçenek.
Gerek coğrafyası, gerek nüfusu, gerek ordusunun büyüklüğü ve paramiliter güçleriyle kolay lokma olmadığını söyleyebiliriz.
Washington’dakiler bunun farkında.
Amerikan kamuoyu da...
Afganistan ve Irak’ta yaşananların ardından Amerikan kamuoyu yeni ve büyük bir kara savaşına sıcak bakmıyor, yapılan anketlerin gösterdiği bu. Çoluklarının, çocuklarının – kendilerini aslında hiç ilgilendirmeyen bir savaşta - ölüp, plastik bir ceset torbası içinde ülkesine dönmesini istemiyor.
Bu nedenle Trump ve avenesinin kara harekatı için başka seçenek arayışında olduğunu tahmin etmek zor değil.
Lafı uzatmadan soralım, bu seçeneklerden biri Türkiye olabilir mi?
Son günlerde yaşanan bazı gelişmelere dikkatle baktığımızda, Türkiye'nin yavaş yavaş NATO üzerinden yeni bir askeri gerilimin parçası haline getirilmeye çalışıldığını görüyoruz.
Mesela, İran'dan ateşlenen iki füzenin havada vurulduktan sonra, o füzeleri vuran mühimmatın parçalarının Türkiye'ye düşmesi... Sonrasında hem NATO'dan hem de Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalar!
Bunların pek alışılagelmiş türden olmadığını söyleyelim, Sanki, minareye kılıf uydurma gayreti içindeler.
On yıllardır Türkiye'nin terörle mücadelesine gözünü kapayan NATO, mesele Amerika'nın Ortadoğu'daki stratejik çıkarları olunca Türkiye'ye karşı fena halde aşka gelmiş gibi...
İttifakın sözcüleri çıktı, “Türkiye’ye yönelen bir füze daha önlendi. NATO, tüm müttefiklerini her türlü tehdide karşı savunmaya hazırdır” diye açıklama yaptı.
Cemaziyel evvelini bilmiyor........