16. yüzyılın ilk yarısında Almanya’daki Köylülerisyanında öne çıkan isimlerden birisi de Alman Papaz Thomas Müntzer idi. Müntzer o isyana sebep olan güçleri şöyle haykırıyordu: “Tefeciliğin, hırsızlığın ve eşkıyalığın batağı, tüm canlı varlıkları: sudaki balıkları, gökteki kuşları, toprak üzerindeki bitkileri kendi mülkleri yapan prensler ve beylerdir. Sonra da, yoksullara: çalmayacaksın(!) buyruğunu vaaz ederler, ama kendileri, ellerine düşen her şeyi kapar, köylü ve zanaatçının iliğini sömürürler..” Binlerce köylünün çatışmalarda can verdiği bu isyanda hedeflen neydi peki? Diğer bir ifadeyle Papaz Müntzer isyanla nereye varmak istemişti? Bu sorunun cevabını da bilimsel sosyalizmin öncülerinden Friedrich Engels’ten dinleyelim: “Müntzer’in siyasi programı komünizme yönelikti. (...) Müntzer, Tanrı krallığı ile sınıf farklılıkları olmayan, özel mülkiyetin olmadığı ve toplumun üyelerinden bağımsız veya onlara yabancı bir devlet otoritesinin bulunmadığı bir toplumu kastetti.”
Üretim araçlarındaki mülkiyeti reddeden, toplumcu, kolektif bir dünya görüşünü benimseyen ve bu uğruda mücadele eden yalnızca Müntzer değildi elbet. Uzun tarihin daha pek çok sayfasında, dünyanın farklı dinlerinde ve farklı bölgelerinde dini gruplar, ilahi mesajın anlamını komünal yaşam olarak okuyor ve bu mesajı aynı zamanda hayatlarına taşıyorlardı. Bu gruplardan birisi de Hristiyan Kardeşler (Anabaptist) toplulukları içerisinde yer alan Hutterler idi. Özel mülkiyet anlayışını reddeden Hutterler, ortak yaşam alanlarında, üretim ve çalışma süreçlerini hep birlikte gerçekleştiriyorlar. Hutter gruplar “komünist” hayatlarını Amerika, İngiltere, Almanya ve Avusturalya gibi ülkelerde yaşatmaya devam ediyorlar. Onlara göre böyle yaşamalarını İsa Peygamber istemişti. Bu noktada liderlerinden Peter Riedemann şöyle der: “Tanrı, insan için her şeyin ortak olmasını istedi. Böylece insan İsa’yı takip edecektir. Bunun için insan icatları ve malı terk etmelidir.”
Söz İsa Peygamber’e gelince onu da ayrıca anmak gerek. Zira İsa Peygamberin zenginlere dönük olarak söylediği sözler ve uyarılar tarih sayfalarında çoktan yerini almıştır. Vaazlarından birine “Vay halinize, ey zenginler” diye başlayan İsa........