Yaklaşık 100 yıl önce bugün,
Atatürk arkadaşlarını Saraydüzü Kışlasında topladı. Bir bildiri hazırlayacaklardı. Yanında General Ali Fuat, Eski Bakan Hüseyin Rauf vardı. Bu toplantı 22 Haziran sabahına kadar sürdü.
Amaç ve konu belliydi. Bir bildiri hazırlayacaklar ve Milleti işgale karşı direnmeye çağıracaklardı. Ama bu aynı zamanda hükumete karşı isyan demekti.
Bunun farkındalardı.
Bildiri metnini Mustafa Kemal yazdırmış ve maddelerini kendisi dikte ettirmişti. Sıra imzalamaya gelmişti. Cevat Abbas’a döndü, “Arkadaşlara ver imzalasınlar” dedi. Cevat Abbas bildiriyi 20. Kolordu Komutanı General Ali Fuat’a götürdü, o hemen imzaladı. Ali Fuat da Hüseyin Rauf’a uzattı, Hüseyin Rauf “Ben misafirim yetkisizim” dedi. Öyle ya, Amasya’ya bir gün önce gelmişti. Bu sözleri duyan Mustafa Kemal hemen müdahale etti;
-Memleketin tanınmış bir evladısınız. Yeni bir tarih yazmaktayız. Bu tarihin belgesinde imzanız bulunmalıdır" dedi.
Bu söz üzerine Hüseyin Rauf Bey imzayı attı. Cevat Abbas bu kez bildiri metnini 3. Kolordu Komutanı Albay Refet Bey’e uzatınca Refet Bele bildiriyi imzalamakta tereddüt etti. Ali Fuat’a döndü “Bu bildiride gerektiğinde bir hükümet oluşturulacağı anlaşılıyor. Acaba sizde mi böyle anlıyorsunuz” diye sordu. Öyle ya. Bu bir isyandı. Darbeydi. İstanbul Hükumetine karşı gerektiğinde yeni bir hükumetin kurulabileceğini öneriyordu.
Ali Fuat, Refet Bele’ye “Evet” cevabını verince Refet Bele çekindi. İmzasını atamadı. Ama Mustafa Kemal’den de çekindiği için imzaya benzer bir işaret koydu. Nokta gibi bir şeydi. Kolay değildi. İmza koydukları bildiri, bir mücadele, aynı zamanda Hükümete karşı bir isyan bildirisiydi. Doğal olarak yakalanırlarsa kelleleri giderdi.
Bildiriye 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Erzurum’dan, Mersinli........