We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Местни избори 2019: за всичко си има първи път

2 0 0
29.10.2019

За първи път в България ще има толкова пъстри общински съвети. За първи път кандидат на ГЕРБ, които от 2005 г. насам са печелили столицата на първи тур, сега ще трябва да идат на балотаж за кметския пост. За първи път Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), която се бори за четвърти мандат в София, има толкова нисък резултат на мажоритарен избор. От подгласничката ѝ, подкрепената от БСП Мая Манолова, я делят най-много 10%.

За първи път има граждански кандидат, печелещ сериозна мажоритарна подкрепа без партия зад гърба си, при това в столицата - Борис Бонев. Той е издигнат от инициативен комитет на сдружението “Спаси София”, с четвърти резултат. Анализаторите са единодушни, че това е една от изненадите на вота.

Резултатът от предстоящите балотажи в областни центрове може да намали, но с малко, достиженията на ГЕРБ от 2015 г., когато спечели 22 от 28 областни града, десет от които още на първи тур. За първи път в София е отбелязан толкова сериозен спад на вота за ВМРО - само 5 месеца след като на евроизборите организацията спечели двама евродепутати.

А много други неща се случиха за пореден път. Отново гласовете на градската десница в София бяха разпокъсани, тъй като до обединение на ДБ и "Спаси София" не се стигна. Отново няма да има балотаж в Кърджали, където кандидатът и настоящ кмет от ДПС Хасан Азис спечели пети мандат с над 50%. Но вместо кючек на победата, както през 2015-а, в Кърджали сега играха "хоро на заедността".

Няма да има........

© Клуб Z