We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Цацаров - човекът зад ъгъла

4 0 0
20.11.2019

Главния... Цялата система така го нарича кратко и ясно.

Накрая на 7-годишния мандат на Сотир Цацаров, за да се припомни генезисът на нещата, едва ли има нужда от притопляне на скандалите с „ти си го избира“ и очевидния афинитет на Бойко Борисов към съдията от Пловдив, който единствен не пускал лошите, докато Борисов бил главен секретар.

В началото на 2013 г. Борисов - отстъпвайки властта под натиска на протести за цените на тока, усети тази "принципност" върху гърба си - срещу него бяха възобновени прокурорските проверки за скандала "Ало, Ваньо" и за убийството на Тодор Тодоров-Чакъра, която между другото донесе на България осъдителна присъда от Страсбург. Срещу дясната му ръка Цветан Цветанов също се стовариха 3 дела.

Забележително е, че през август 2014-а - година и половина след встъпването на Цацаров, но вече при върналия се на "Дондуков" 1 Борисов, независимата от политика прокуратура публикува постановленията, с които прекратява и двете си производства срещу премиера. Това стана в един и същ ден, а някои от правните съждения вътре бяха исторически.

Така пловдивският окръжен съдия стана първо главен прокурор, после - незаобиколим фактор в политиката, а още по-късно и в бизнеса (да напомним проактивната му роля срещу ЕРП-тата, когато обяви, че "при тези протести прокуратурата не може да остане в досегашното си състояние").

А сега става председател на овластената да отнема или запорира имущество без осъдителна присъда КПКОНПИ.

Че борбата с всякакъв вид инакомислещи ще бъде, най-меко казано, безкомпромисна, стана ясно още при изхвърлянето – това е точната дума на зам. главния прокурор Камен Ситнилски от ВСС. Той дори не доживя решението на Върховния административен съд, където обжалваше уволнението си. Отстраняването му стана с 16 гласа – видимо по-малко от изискуемите 2/3 от 25-членния ВСС.

Когато скоро Ситнилски почина, на сградата на съвета на ул. "Екзарх Йосиф" не бе сложен дори некролог.

А на друг член на съвета, който беше със същото провинение като Ситнилски (уговаряне на гласове, за да бъде избран) – Румен Боев, не му се случи нищо подобно, но пък той стана един от най-горещите привърженици на Главния.

Отпреди поне 3 години Цацаров спря да говори с ресорните репортери на влизане на заседанията на ВСС. Напротив – предпочете да го прави на събития, на които започна да се появява, ала Бойко Борисов от годините на борсалиното и шлифера, и на които не е ясно каква процесуална нужда има от главния прокурор - като шесторното убийство в Нови Искър или убитото 8-годишно момиченце в Момчилград.

Млъкна пред съдебните репортери, но за по-важните неща тезите му често се появяваха „едни гърди преди другите“ в "Пик".

Заслужава да се отбележи прословутото му поздравително писмо на рождения ден на медията през 2014 г., която явно импонира на разбиранията и е спечелила уважението........

© Клуб Z