We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Задача с две тръби: интересът на "Газпром" или на България?

4 0 0
31.10.2019

Когато българските власти обещават 635 км газопровод за 12 месеца, а други 151 км газова връзка се бавят 12 години, при положение, че и двата проекта са уж еднакво приоритетни, пита се кой е факторът, който ускорява първия и забавя втория? Тази задачка постави бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков на форум, организиран от фондация “Конрад Аденауер” и Гражданския съвет. Темата на форума: "Диверсификация на газовите доставки за България: Геополитически и пазарни изменения”. Трайков даде и отговора: “Интересът на “Газпром” изглежда има твърде определящо значение за това, което се случва в България”.

635-те километра газопровод са т.нар. разширение на газопреносната мрежа – т.е. втората тръба на “Турски поток”, който предвижда пренасянето на газ от Русия до Турция. Това е проект, който само българските управляващи упорстват да наричат “Балкански”, и за който ще се платят 1.102 милиарда eвро. “Булгартрансгаз” осигурява финансирането и е собственик на съоръжението.

А интерконекторът с Гърция – т.е споменатата вече 151- километрова газова връзка, ще даде възможност България да се свърже с Трансадриатическия газопровод (ТАП) догодина и да получава 1 милиард куб. м. газ от Азербайджан - една трета от годишното ѝ потребление. Интерконекторът струва 240 млн. евро, от които 220 милиона са капиталови разходи, а за половината от сумата има държавна гаранция.

На развитието на този проект е било отделено специално внимание на срещата на новата американска посланичка в България Херо Мустафа с министърката на енергетиката Теменужка Петкова.........

© Клуб Z