We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Означава ли това, че в България вече всичко е наред?

3 0 0
22.10.2019

Тази седмица се очаква да отпадне един инструмент, наложен единствено на България и Румъния като условие за членството им в ЕС - Механизмът за сътрудничество и проверка (Cooperation and Verification Mechanism), по-известен като мониторинг върху правосъдието и вътрешния ред. Целта му бе двете държави да достигнат европейските стандарти на върховенство на правото - основна ценност за Европейския съюз, предвидена в чл. 2 на Договора за ЕС. Тогава в Брюксел все още вярваха, че това може да стане с помощ от тяхна страна, която да доведе до устойчиви практически резултати по отношение на нивата на корупция, медийната свобода, равенството пред закона в България и Румъния.

Но 12 години след въвеждането на МСП такива резултати няма. А българските управляващи очакват председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер да спази обещанието си, дадено през февруари 2016 г., че "по време на мандата на тази комисия България ще излезе от механизма". До края на този мандат - 31 октомври, остава малко повече от седмица, а в това време ще бъде публикуван и последният доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) - с изгледи да бъде сложен неговият край.

Какво би означавало това за България и българските управляващи в седмица, в която са насрочени два избора - на местна........

© Клуб Z