We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Основният въпрос е: пак ли ще допуснат да бъдат използвани?

4 0 0
30.09.2019

След като месеци наред протестираха сами, изведнъж медицинските сестри се видяха подкрепени от КНСБ и Българския лекарски съюз (БЛС). Синдикатът, който досега се разграничаваше от недоволството им, и професионалната организация на лекарите, която напролет се възмущаваше от исканото от сестрите повишение на заплатите, обявиха, че организират протест на медицинските специалисти на 7 октомври.

Исканията сега са занижени спрямо началото на протестите през февруари, когато сестрите настояваха основното им възнаграждение да се увеличи на две минимални работни заплати, т.е. 1120 лева. На пресконференция в края на миналата седмица председателят на синдиката Пламен Димитров съобщи, че ще настояват за минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници, 950 лева за сестрите в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална заплата за младите лекари.

Защо обаче синдикатът свиква протест с подобни искания, след като преди близо година КНСБ бе сред подписалите колективния трудов договор в сектор “Здравеопазване”, който за 2019 г предвижда точно тия заплати? Медии припомниха как именно от КНСБ позволиха да бъде дисциплинарно уволнена една от лидерките на сестринския протест - Мая Илиева, от “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда”, която е била и синдикален лидер. Илиева коментира отстраняването си като опит за дискредитация и разказа, че получила телефонно обаждане........

© Клуб Z