We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Много, много просто решение

3 0 0
08.09.2019

Бюджетът е закон – не в преносния, в буквалния смисъл. Промяната на всеки закон става със санкция на парламента. Но властта нарушава този закон целенасочено, съзнателно и без санкция от Народното събрание, като решава еднолично как да харчи бюджетния излишък – парите в повече, събрани над планираните за съответната година приходи. Нито една институция начело със Сметната палата, чиято функция е да оказва контрол върху публичните разходи, не вижда в това някакъв проблем, камо ли закононарушение.

Така в края на всяка бюджетна година управляващите, които и да са те, разпределят излишъка както намерят за добре. Опозицията в лицето на БСП през последните години вдига децибелите колко нередна е тази практика, но вършеше същото по времето, когато управляваше в комбина с НДСВ и с ДПС. А Сергей Станишев, който по-рано обясняваше, че „излишъкът в бюджета е черна каса” на властта, като премиер на Тройната коалиция одобри харченето на неколкостотин милиона от излишъка за 2008 г., но така и не спечели изборите през юли 2009 г.

Обвинителният уклон на Станишев бе от времената на управлението на НДСВ–ДПС, когато парите в повече бяха едва 800 милиона лева. Но година по-късно, в края на 2004 г., набъбнаха до 1 милиард и правителството на Сакскобургготски похарчи част от тях за т.нар. малки демонстрационни проекти – чешмички, екопътеки, беседки и прочие, пак по причина на парламентарните избори през 2005 г.

Все едно дали година преди избори или броени месеци преди тях, все едно дали през специално създадени за целта държавни фирми или инвестиционна програма като на кабинета „Орешарски” – уклонът на властта да харчи парите на данъкоплатците за предизборни нужди е несломим.

Към средата на 2019 г. обаче излишъкът достига 3,2 милиарда лева – огромна за България сума, която пак ще бъде разпределена от неколцина начело с премиера и партиен лидер на управляващата ГЕРБ Бойко Борисов.

„Какво толкова, нали управляващите имат мнозинство в парламента и то все едно, ще гласува каквото му поискат”, ще си кажат примирено гражданите.

Така е, ще гласува, но на властта ще ѝ се наложи да мотивира проектите, за които иска да похарчи нашите пари, и повече данъкоплатци ще научат какво искат да направят с техните средства. За същото призова през миналата есен и президентът Румен Радев – разпределението на „съзнателно заложения и грижливо отглеждан бюджетен излишък” да стане със санкция на парламента, в името на прозрачността на процедурата и обсъждане на целесъобразността на разходите.

Съществува обаче значително по-добро за гражданите решение. Нарича се закон.

В осмата икономика в света – Канада, със закон е постановено, че бюджетният излишък може да се изразходва само за плащания по държавния дълг и не може да се харчи. Това е сигурна превенция срещу прекомерната алчност на политиците да пилеят събраното от данъкоплатците в години на избори, за да купуват избиратели с........

© Клуб Z