We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Да видим какво донесе Борисов от Туркменистан

5 0 0
13.08.2019

Протоколни снимки с протоколни усмивки от среща, на която българският премиер Бойко Борисов пак е говорил за газопровод и газ от Русия, а руският му колега Дмитрий Медведев - за “съчетаване на черноморския и каспийския потенциал”.

Това е резултатът от посещението на Борисов в Туркменистан, където той бе единственият премиер от страна-членка на ЕС, взел участие в първия Каспийски икономически форум.

Борисов замина за бившата съветска република с цел да преговаря за газ от Туркменистан. Но пътят на синьото гориво до България зависи от Москва, тъй като и трите трасета за пренос минават през руска територия. И докато българските журналисти говорят за “принципно съгласие” от страна на Медведев за доставки на туркменистански газ, руските не съобщават нищо такова. Но пък отбелязват как на форума руският министър-председател е заявил, че всички проекти в Каспийско море трябва да преминат през екоекспертиза.

“Абсолютно съм убеден, че всички големи проекти в Каспийско море трябва да преминат през задълбочен и безпристрастен екологичен преглед с участието на експерти от всички каспийски страни (Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан - б.а.)”, казва Медведев.

А това означава (почти) непреодолими пречки - въпреки уверението на Борисов, че България е “като вход за Европа”. А и представете си само: газ от Туркменистан, конкурент на руския, който да се пренася през руска тръба към държава, подкрепила........

© Клуб Z