We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Как Тръмп се превърна в борец срещу расизма, а Швеция - в негово огнище

3 0 0
28.07.2019

Швеция. Какво ви идва наум, когато чуете тази държава?

Аз се сещам за ИКЕА, кучия студ и образец за толерантност към малцинствените групи в обществото.

Първите две не мисля, че се нуждаят от обяснение. За последното мога да посоча демографския състав на държавата (25 процента от жителите са с чуждестранен произход) и да напомня, че по време на мигрантската криза между 2013 и 2015 г. тя прие най-много бежанци на глава от населението (въпреки че после затегна контрола по границите).

Последното обвинение, което някой с всичкия си акъл би отправил срещу страната, е, че е управлявана от расисти.

Социалдемократите? Вие трябва да се шегувате!

През юли 2019 г. обаче представата на много американци за Швеция радикално се измени и за това спомогнаха прочут американски рапър, счупени слушалки и уличен пердах.

Сцената на първото действие са улиците на Стокхолм. Разхождаме се на 30 юни заедно с прочутия чернокож рапър А$AP Rocky и антуража му, които убиват време преди участието на изпълнителя на музикалния фестивал Smash.

Не щеш ли идилията на групата е нарушена от двама мести жители, които, по думите на американците, ги следят „от 4 пресечки“ и постоянно им се изпречват на пътя.

От публикуваните видеа на 2 юли безспорно можем да направим следните наблюдения:

На 3 юли рапърът и още двама от американците са арестувани, като ги заплашва 2-годишна присъда. Според лекторa по право от Университета на Стокхолм Денис Мартисон много по-вероятно е тримата да прекарат между 3 и 5 месеца зад решетките.

"Това би било в съответствие с подобни дела", обясни Мартионсон пред списание "Тайм".

A$AP Rocky посочва, че първоначалният подход към двамата шведи е бил учтив и че последвалото насилие е било проява на самозащита.

Позицията на нападнатите е ясна: „Ние бяхме нападнати“.

Шведският прокурор Даниел Сунесон заяви, че е имал осигурен достъп „до по-голямо количество материали" от качените в интернет. Допълни, че разполага и със свидетелски показания на очевидци и че е повдигнал обвинения срещу тримата американци, „заподозрени в нападение, с което са причинили физическа болка, като е достигнато заключението, че въпросните събития представляват престъпление, въпреки твърденията за самоотбрана и провокация".

Разбира се, подобна история не може да бъде задържана като дух в лампа (или бутилка) и е раздухана из целия свят.

Важно е да се уточни, че в Швеция не съществува възможността арестант да бъде освободен под гаранция. Според Мартинсон често някои от арестуваните за по-леки престъпления са пускани, след като е изтекло две трети от наказанието.

На 8 юли адвокатите на A$AP Rocky се опитват да убедят Върховния съд на Швеция да го освободи от затвора заради „нехуманните“ условия в килията. Мениджърът му настоява, че зданието е „пълно с болести“ и че съкилийникът на рапъра „хвърля фекалии навсякъде“.

Има и публикувана снимка от килията.

Молбата обаче не е уважена и рапърът е принуден да остане,........

© Клуб Z