We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Защо България прилича на "прецакана държава"

5 0 0
23.07.2019

От “тероризъм”, през “хакер-вълшебник и “няма нищо страшно” до “клатене на властта” - през тези осцилации за по-малко от седмица преминаха версиите на управляващите за най-големия теч на данни в България, при който беше пробита данъчноосигурителната система на държавата. Не е известно да се е случвало другаде по света на други данъчни.

Атаката дойде така изневиделица, че Патриотите не свариха да навлекат потурите, да запашат поясите и да накривят калпаците, както когато пазеха границата от мигранти и зовяха за стрелба “на месо” по тях. Защо те - ами защото няколко седмици преди да стане известна кибератаката, ресорът “електронно управление” бе хързулнат на коалиционния партньор в лицето на вицепремиера Мариана Николова. Десетина години е-управлението бе зачислено към вицепремиера Томислав Дончев, но изглежда и ресорът, и Дончев не разбраха за това.

Само че не Николова, а Дончев коментираше през уикенда хакерската атака, пробила Националната агенция по приходите (НАП), в резултат на която лични данни на 5,1 милиона българи бяха копирани от неизвестни лица за неизвестни нужди и цели. НАП така и не съобщи броя на засегнатите икономически субекти - български и чуждестранни фирми, за които са изтекли чувствителни данни. Оказа се, че........

© Клуб Z