We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Три магистрали за три мандата

3 0 0
23.06.2019

Ако всичко вървеше по мед и управленски обещания, догодина в България би трябвало да са изградени седем магистрали, седем четирилентови скоростни пътя, два моста на река Дунав и тунел под Шипка. Поне това бе записано в Стратегията за развитие на пътния сектор, обявена в края на 2010 г. от Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството в първия мандат на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Към момента, средата на 2019 година, стратегията за скоростните пътища е претърпяла промени, но и от променената не е готов нито един. Готови са три магистрали – „Марица“, „Тракия“ (започната още при социалистическия режим и довършена на 40-ата година от първата си копка), „Люлин“ (ако я броим за аутобан, вече част от „Струма“), един мост на Дунав, известен като втория – който също не бе построен, а довършен.

И макар България да е врата между Изтока и Запада, няма готова нито една транзитна магистрала. До момента от „Струма“, която ни обещаваха да стане за олимпиадата в Атина през 2004 г., са изградени около 136 км от общо 172 км. Точно преди европейските избори бе срязана лентата на отсечка от 6,5 км от „Струма“, заради която част от откритите археологически разкопки на древното римско селище Скаптопара бяха преместени край самата магистрала.

Плановете на правителството за отлаганата многократно и по различни причини „Струма“ са да е изцяло завършена през 2023 година. Пак тогава трябва да е готова и 420-километровата „Хемус“ според последните изявления на премиера Бойко Борисов, който съкрати ad hoc сроковете за пускането ѝ с една година. Към момента е готова една трета от нея. За разлика от останалите аутобани, чието строителство финансираха оперативните програми на Европейския съюз (ЕС), „Хемус“ се изгражда с милиарди от държавния бюджет.

Разбира се, готовите магистрали са успех за премиера Борисов и управляващата ГЕРБ, защото двама премиери за два пълни мандата преди тях – Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски, не успяха да се оправят с една „Тракия“.

Самият Борисов обича да казва, че ако управляваше друга партия,........

© Клуб Z