We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

За катастрофите на пътя и в образованието

4 0 0
21.06.2019

В понеделник сутринта, докато возех сина си към училището, в което трябваше да държи изпита за Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература, изведнъж ме загложди тревога: какво ще правя, ако точно сега по пътя видим катастрофа? Занимавам се с първа помощ от над 20 години, помагала съм при не един инцидент на пътя, на който съм ставала свидетел. Никога не съм подминавала. Но… ако днес спра, това означава синът ми да не успее да се яви на НВО и аз с един замах да отрежа достъпа му до 99 % от гимназиите в София. И ако си мислите, че съм поредната параноична майка, бързам да доразкажа: в понеделник всичко беше наред, но в сряда сутринта, преди НВО по математика, катастрофа действително имаше.

Докато пътувахме, от училището ми се обадиха да ме предупредят, че на единствения път до него (намира се в близко до София село) има тежка катастрофа, и да изразят готовност, ако движението е спряно, да помогнат с кола от другата страна. За пореден път ме впечатлиха с безкрайната си загриженост към всяко дете тези невероятни Учители в едно малко, уж най-обикновено държавно училище. Е, размина ни се и този път – катастрофата наистина беше сериозна, но докато стигнем до нея, хората бяха успели да организират движението, нямаше с какво да помогнем и бяхме навреме за заветния изпит.

Защо разказвам всичко това? Защото всяка година в България десетки хиляди седмокласници се явяват на прословутите НВО и от резултатите от тези единствени изпити зависи образованието им през следващите 5 години. А като се имат предвид огромните разлики в нивото на училищата, истината е, че залогът изобщо не засяга само въпросните 5 години.

Кандидатстването в гимназия след 7 клас е единственият „непоправим“ изпит у нас. Кандидатстудентски изпити за повечето специалности се организират неколкократно, а ако човек въпреки всичко не успее, нищо не му пречи да пробва отново следващата година. След 7 клас такъв шанс няма. Всяка година се хвърлят все повече средства и усилия за организирането на тези единствени НВО, като се измислят всевъзможни мерки за сигурност, на които специалните служби могат да завидят. Но да се организират с нормални усилия две сесии, не........

© Клуб Z