We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Неприятната гръцко-турска дилема на България

7 0 0
20.06.2019

Кипър е в центъра на нова криза между Гърция и Турция. Това, само по себе си, не е ново. Новото е, че с все по-провокативното поведение на Турция и съответните европейски реакции, този път съпътстващите щети могат да засегнат и България.

Атина търси подкрепата на Европейския съюз - включително за санкции срещу Анкара. Европейските санкции се налагат с единодушие между държавите членки. Това означава, че попадне ли такова предложение на масата на Съвета на външните министри на ЕС, България може да бъде поставена пред неприятния избор да вземе страна в спор между двете си южни съседки, с всяка от които се опитва да развива добри отношения.

В отговор на запитване за евентуалната българска позиция Външно министерство в понеделник се въздържа от коментар. Докога обаче въздържането ще бъде възможно?

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас на 17 юни предупреди, че страната му е готова да предложи включително и европейски санкции срещу Турция, ако тя продължи с опитите да проучва за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

Във вторник министрите по европейските въпроси на ЕС изразиха единодушна солидарност с Кипър и с гръцкия протест и поръчаха на Комисията и на Европейската служба за външно действие незабавно да предложат ответни мерки.

Комисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хаан каза пред журналисти, че такива мерки могат да засегнат европейското финансиране за Турция и редовните все още срещи на високо равнище между нея и ЕС.

В понеделник гръцкият всекидневник "Катимерини" цитира чернова на вчерашното проекторешение на министрите, която предвиждаше прекратяване на преговорите за синхронизация на........

© Клуб Z