We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Цената на лъжата

2 0 0
07.06.2019

„След филма „Чернобил“ светът не би трябвало да е същият“ – написа в социалната мрежа Красимира Обретенова. Страх ме е за света. Защото знам, че ще остане същият.

Гледахме филма с дъщеря ми. На 26 април 1986 година тя беше бебе на три месеца и три дни. По онова време се обади редактор от сп. „Жената днес, с когото работех. Не извеждай бебето на разходки тези дни – каза. Защо? „Не мога да ти кажа, просто не го извеждай.“ Странна работа, най-малко от този сериозен човек съм очаквала такава несериозна заповед, която обикновено се издава от някой, сънувал лош сън и вярващ в предзнаменования. „А – добави, – и не го храни с кисело мляко от магазина.“ А с какво да го дохранвам – с „Хумана“, която не може да се намери в никакъв магазин? Или с „Бананова каша“, която също съм виждала само на картинка? И защо – какво става?

Той затвори телефона. Не ми каза какво става. Тогава се сетих, че съпругата му беше някакъв фактор в Комсомола, може би тя му беше казала нещо за киселото мляко, щом не можеше да ми го каже. Болест по животните? Но какво общо с животните имаха разходките на бебето? Малко по-късно се чу, че в Чернобил е станала авария, но че всички притеснения са излишни. Паниката била комична – англичани, които били на екскурзия в Киев, прекратили пътуването и спешно се завърнали на своя остров, хахаха, наистина смешно. По някое време някой каза, че било полезно все пак профилактично да вземаме йод на таблетки. Само че и йодът беше отишъл при хуманата и банановата каша. Съседката миеше за трети път терасата, тя пък работеше в едно училище, в което директор беше съпругата........

© Клуб Z